Nederland stijgt virtueel naar zesde plek op coëfficiëntenranglijst

4 november 2021 – Nederland heeft deze week andermaal uitstekende zaken gedaan op de (virtuele) coëfficiëntenranglijst. Vitesse kon in een heerlijk voetbalgevecht net niet stunten tegen Tottenham Hotspur, maar dankzij Ajax, AZ, Feyenoord en PSV werden alsnog de nodige punten in het laatje gebracht. 

Nederland stijgt virtueel naar zesde plek op coëfficiëntenranglijst

Ajax trapte de Europese midweek af met een 1-3 zege bij Borussia Dortmund. De overwinning leverde Nederland 0,4 punt op. Bovendien werd overwintering in de Champions League veiliggesteld, wat een vol bonuspunt waard was. Een lekkere start. Het bloedeloze gelijkspel van PSV op bezoek bij AS Monaco leverde 0,2 punt op, terwijl AZ 0,4 punt pakte door CFR Cluj voor eigen publiek te verslaan. De Alkmaarders hebben het ticket voor de knock-outfase van de Conference League bijna binnen, wat ook weer een mooie bonus oplevert

Vitesse, dat dit seizoen op coëfficiëntengebied Nederland een goede dienst heeft bewezen, slaagde er niet in te stunten in Londen en leverde zodoende deze week geen bijdrage aan de Nederlandse score. Dat deed Feyenoord wel. Dankzij invaller Cyriel Dessers werd voor de tweede keer in twee weken tijd Union Berlin verslagen (1-2). De zege leverde 0,4 punt op. Daarnaast zijn de Rotterdammers nu wel heel dicht bij Europese overwintering, wat extra punten gaat opleveren.

Nederland heeft dankzij de goede resultaten de huidige zevende plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst verstevigd. Die plek geeft recht op een ticket voor de groepsfase van de Champions League, een ticket voor de derde voorronde van de Champions League, een ticket voor de play-offs van de Europa League en twee tickets voor de voorrondes van de Conference League. Wordt de top zes binnengedrongen, dan mogen er onder meer twee clubs voor de groepsfase van de Champions League worden ingeschreven.

Dat gaat dit seizoen niet meer lukken omdat de achterstand op de concurrentie simpelweg te groot is. Op de virtuele ranglijst van het seizoen 2022/23 ziet het er rooskleurig uit: Nederland heeft deze week Portugal ingehaald. De voorsprong op de Portugezen is nu ongeveer 0,2 punt. Frankrijk, dat de vijfde plaats bezet, is ook in het vizier. Nederland heeft nog maar 1,3 punt minder dan de Fransen.

Huidige stand
5. Frankrijk: 50,415 (6/6)
6. Portugal: 47,049 (4/6)
7. Nederland: 40,500 (5/5)
8. Oostenrijk 34,850 (4/5)
9. Schotland: 32.700 (2/5)

Stand volgend seizoen
5. Frankrijk: 38,915
6. Nederland: 37,600
7. Portugal: 37,383

Ajax

gerelateerd