FC Twente in voetbalgevecht nipt langs buurman Heracles Almelo

5 november 2021, 22:16

Na een sfeervolle derby met veel passie, strijd en bijbehorende overtredingen mag FC Twente zich voorlopig de beste club van het oosten noemen. Vrijdagavond won het voor eigen publiek van rivaal Heracles Almelo: 1-0.

Daardoor is FC Twente direct weer terug in het linker rijtje, Vooral in eerste helft was de ploeg van Ron Jans de betere dan Heracles en dat uitte zich na vijf minuten al in een treffer van Mees Hilgers. Pas na rust ontspon een echte derby, waarin doelpunten uitbleven.

Belangrijk voor de club uit Enschede was dat keeper Lars Unnerstall en aanvoerder Wout Brama weer fit genoeg waren om mee te doen. Zij waren er vorige week tegen PSV (5-2 verlies) niet bij. Aan de kant van Heracles had trainer Frank Wormuth niets gewijzigd, hij kon na het 0-0 gelijkspel in eigen huis tegen Ajax niet anders dan tevreden zijn. Behalve dan over het uitspelen en afmaken van kansen, want daar liet Heracles het liggen.

In de Grosch Veste zag Wormuth dat zijn elftal in de eerste helft heel anders voor de dag kwam. Het straalde weinig energie uit en pas in de vierde minuut van de blessuretijd werd Unnerstall onder vuur genomen. De keeper pakte het lage schot van Rai Vloet en behield daarmee de voorsprong van FC Twente. Dat had al in de vijfde minuut de leiding genomen via Hilgers. De verdediger benutte de rebound nadat Giacomo Quagliata een vrije trap van Dimitris Limnios bijna in eigen doel had gelopen, ware het niet dat Janis Blaswich dat voorkwam.

Alsof de rest van Heracles bang was om ook gewisseld te worden, kwam het team van Wormuth na de pauze veel beter voor de dag. Het leverde nu ook strijd, kwam in de duels en maakte overtredingen. Dat kwam de derby ten goede, want het dwong FC Twente om nog meer strijd te leveren dan het al deed. Daarnaast kwam het publiek meer tot leven, ook al liet zich dat met al het gezang al de hele wedstrijd horen. Het werd zo een open tweede helft, waarin actief werd gezocht naar doelpunten.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Twente: Lars Unnerstall 6.5, Giovanni Troupée 6, Mees Hilgers 7 (66. Julio Pleguezuelo 5.5), Robin Pröpper 5.5, Michal Sadílek 6, Wout Brama 6, Ramiz Zerrouki 5 (84. Jesse Bosch -), Michel Vlap 5.5 (61. Jayden Oosterwolde 5.5), Daan Rots 7 (84. Virgil Misidjan -), Ricky van Wolfswinkel 5 (66. Manfred Ugalde 5), Dimitris Limnios 6.

Heracles Almelo: Janis Blaswich 6, Navajo Bakboord 4.5 (31. Ismael Azzaoui 5.5), Marco Rente 6, Mats Knoester 5, Giacomo Quagliata 5, Orestis Kiomourtzoglou 5, Luca de la Torre 6, Rai Vloet 6, Delano Burgzorg 5 (81. Nikolai Laursen -), Kaj Sierhuis 4.5 (81. Sinan Bakis -), Noah Fadiga 5.

Man of the match: Mees Hilgers

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.