Sterk PSV stijgt naar koppositie in Eredivisie, maar alsnog domper

7 november 2021, 16:25   Bijgewerkt: 7 november 2021, 16:44

Na de eenvoudige overwinning op Fortuna Sittard mag PSV zich voor even koploper van Nederland noemen. De ploeg van Roger Schmidt had weinig moeite om vier doelpunten te scoren, waardoor een onfortuinlijk eigen doelpunt geen effect had op het uiteindelijke resultaat. Tegenvaller voor de Eindhovenaren was het vroege uitvallen van Jordan Teze, waardoor de lijst met blessures almaar alsmaar groter wordt.

Die blessurelijst bevatte reeds verscheidene namen. Nadat eerder onder andere Noni Madueke en Cody Gakpo geblesseerd raakten, moesten Carlos Vinicius en Yorbe Vertessen in het gelijkspel tegen AS Monaco (0-0) de strijd eveneens staken. Hoewel de Braziliaan vandaag weer fit genoeg was om te starten, moest Vertessen vervangen worden door Mauro Junior. Met daarnaast nog twee jeugdspelers op de bank, hadden de Eindhovenaren tegen de mogelijkheid om de koppositie van Ajax over te nemen. Daarvoor moest er echter wel gewonnen worden van nummer zeventien Fortuna Sittard, waar Nigel Lonwijk zijn basisdebuut maakte.

Na de blessure van Teze, waardoor gelegenheidsrechtsbuiten Phillipp Mwene weer op zijn gebruikelijke positie kwam te spelen, kreeg PSV wat meer ruimte en gelegenheid om naar voren op te schuiven. Dit zorgde ervoor dat de Eindhovenaren wat meer omschakelden naar combinatievoetbal, maar met deze combinaties had de ploeg van Roger Schmidt nog steeds de nodige moeite om het strafschopgebied te bereiken. Er was altijd wel een groen-gele speler die voor de bal dook, en daarmee voorkwam dat goede kansen uitgespeeld werden. Niet dat Fortuna altijd goed verdedigde, integendeel, er werden veel fouten begaan, maar hiervan werd niet geprofiteerd.

Dat duurde tot minuut 37, toen de thuisploeg achterin niet stond op te letten en veel te veel ruimte weggaf. Na een voorzet van Eran Zahavi kon invaller Ritsu Doan ongehinderd de 0-1 binnentikken, waarmee hij zijn ploeg op een verdiende voorsprong zette. De Eindhovenaren hadden niets te duchten van Fortuna, dat kort voor rust met een afstandsschot van Deroy Duarte haar beste kans noteerde. Aan het begin van de tweede helft kwamen de Limburgers veel meer in het stuk voor, al bleven ondanks enkele leuke combinaties grote kansen uit.

PSV hield de touwtjes ondertussen stevig in handen in een rommelige tweede helft, en zocht rustig naar de ruimtes achter de verdediging van Fortuna. Met een snelle uitbraak, waarvan Ibrahim Sangaré uiteindelijk het eindstation was, wist het deze ook te vinden. De Fortuna-verdediging was hier niet bij de les, net zoals in eigenlijk de gehele tweede helft. Het tweede doelpunt van Bruma, die na een combinatie met Vincius de vierde Eindhovense treffer maakte, was dan ook geen verrassing. Wel een verrassing was het enige doelpunt van Fortuna, die viel nadat André Ramalho een poging van Tijjani Noslin een bal onfortuinlijk binnenliep. Het mocht de ploeg van Roger Schmidt echter niet deren; ook met een 1-4 overwinning was de koppositie een feit.

Opstellingen en beoordelingen*

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 5,5; George Cox 5, Nigel Lonwijk 4,5, Martin Angha 4,5, Ivo Pinto 5; Deroy Duarte 5,5 (71. Toshio Lake -), Ben Rienstra 5, Tesfaldet Tekie 5 (58. Arianit Ferati 5), Ryan Nils Johansson 5,5 (58. Tijjani Noslin 5,5); Mats Seuntjens 5,5, Zian Flemming 5.

PSV: Joël Drommel 6; Philipp Max 6; Olivier Boscagli 6, André Ramalho 6, Jordan Teze - (16. Ritsu Doan 7); Érick Gutiérrez 6 (87. Mario Götze -), Ibrahim Sangaré 6,5; Mauro Júnior 6, Phillipp Mwene 5,5 (46. Armindo Bruma 7); Eran Zahavi 5,5 (65. Marco van Ginkel 6), Carlos Vinicius 6 (87. Maximiliano Romero -).

Man of the match: Armindo Bruma

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen