Supersub Dessers maakt het opnieuw waar en velt AZ in extremis

7 november 2021, 18:46   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord heeft voor het eerst sinds 2019 weer een overwinning geboekt op AZ Alkmaar. In een kolkende Kuip leek het te steken op een doelpuntloos gelijkspel, totdat Cyriel Dessers weer in het veld kwam. Eerst maaide hij nog over de bal heen, maar in de 92ste minuut verschalkte hij toch Peter Vindahl en bezorgde hij zijn ploeg de 1-0 overwinning.

Voor Arne Slot was het een bijzonder treffen met zijn oud-werkgever. De afgelopen dagen is er veel gesproken over het Rotterdamse 'kopieergedrag' en de destijds opmerkelijke clubwissel van Slot. De trainer begon nagenoeg met dezelfde elf namen als afgelopen donderdag tegen Union Berlin. Alleen Marcus Pedersen kreeg weer zijn plekje in de basis terug, wat ten koste ging van Lutsharel Geertruida.

Een heerlijke pot voetbal ontvouwde zich, nadat het eerste fluitsignaal had geklonken. De Rotterdammers gunden AZ geen moment rust in de openingsfase en dat leverde grote kansen op voor Bryan Linssen en Luis Sinisterra. Jordy Clasie schoof de bal recht in de voeten van Linssen, maar de aanvaller wist de bal niet langs Vindahl te krijgen.

AZ kwam in de eerste helft maar één keer in de buurt bij Justin Bijlow. Albert Gudmundsson liet de bal slim lopen, waardoor Dani de Wit een vrije schietkans kreeg, maar Bijlow bracht redding. Voor de rest waren de kansen toch echt voor de thuisploeg. Guus Til schoot de bal als eerste tegen de touwen, nadat Fredrik Aursnes de bal goed teruglegde. De grensrechter constateerde echter dat de bal al over de achterlijn was geweest.

Dat er bij rust nog altijd 0-0 op het scorebord stond, was een kleine wonder te noemen. Na rust barste de Kuip direct in juichen uit, want Linssen jaagde de bal het doel in. Helaas voor de Feyenoord-fans ging de vlag daarna, terecht, snel omhoog voor buitenspel. Er slopen wat slordigheidjes in het spel en het initiatief kwam meer in de handen van de Alkmaarders te liggen. Na zeventig minuten spelen kreeg AZ een enorme kans, nadat de bal bleef hangen in het strafschopgebied. Eerst redde Bijlow met een uitstekende reflex en daarna gooide Gernot Trauner zich ervoor bij Evangelos Pavlidis.

De laatste tien minuten kon het nog alle kanten opgaan. Feyenoord wisselde alle drie de aanvallers voor verse krachten op jacht naar de overwinning. Dessers die de afgelopen wedstrijden zeer belangrijk was met zijn doelpunten maaide in de slotfase oog in oog met Vindahl over de bal heen. Maar in de 92ste minuut was het toch weer raak voor de invalspits! Drie keer in zeven dagen tijd bezorgt hij Feyenoord de drie punten.

Opstellingen en beoordelingen*

Feyenoord: Justin Bijlow 8, Marcus Holmgren Pedersen 7, Gernot Trauner 7.5, Marcos Senesi 7.5, Tyrell Malacia 7, Fredrik Aursnes 7.5, Guus Til 6, Orkun Kökcü 7, Jens Toornstra 7 (76' Alireza Jahanbakhsh -), Bryan Linssen 6.5 (82' Cyriel Dessers -), Luis Sinisterra 7 (76' Reiss Nelson -)

AZ Alkmaar: Peter Vindahl 7.5, Yukinari Sugawara 5.5, Pantelis Hatzidiakos 6, Bruna Martins Indi 6.5, Owen Wijndal 5, Fredrik Midtsjø 6 (76' Zakaria Aboukhlal -), Dani de Wit 5.5, Jordy Clasie 4, Albert Gudmundsson 5 (70' Tijani Reijnders 6.5), Evangelos Pavlidis 6, Jesper Karlsson 5

Man of the match: Cyriel Dessers

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.