Droomscenario: Oranje kan WK ruiken na misstap Noorwegen

13 november 2021, 20:54

Het Nederlands elftal kan zich vanavond bij winst op Montenegro al plaatsen voor het WK van 2022. Zo ver leek het nog niet voor Oranje, maar concurrent Noorwegen maakte eerder op de avond een flinke misstap. In eigen huis kwam het niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Letland.

Het was een scenario waar de ploeg van Louis van Gaal vanavond op moest, maar wellicht niet durfde te hopen: puntverlies van Noorwegen. De nummer twee van groep G miste weliswaar topspits Erling Haaland, maar moest ook zonder hem van nummer vijf Letland kunnen winnen. Dat bleek ondanks het veldoverwicht echter nog een stuk lastiger dan gedacht.

De Noren - met Feyenoorder Marcus Pedersen in de basis - waren goed voor liefst twintig doelpogingen, maar echt grote kansen zaten daar nauwelijks bij. Ook Mohamed Elyounoussi, die tien minuten voor tijd dacht de ban gebroken te hebben, moest zijn feestje staken. De VAR had de aanvaller namelijk buitenspel zien staan. Ondanks liefst acht minuten blessuretijd slaagden de Noren er niet meer in de brilstand van het bord af te krijgen. Daarmee is het nu aan Oranje: als het Montenegro vanavond verslaat, is het WK-ticket in handen van Nederland.