Simpele Duitse zege; Noord-Macedonië mag hopen op WK-debuut

14 november 2021, 19:57   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Duitsland heeft de kwalificatie voor het WK van 2022 in stijl afgesloten. Het land was met acht overwinningen uit de eerste negen duels al geplaatst, maar voegde daar in Armenië ook de negende zege aan toe: 1-4. In dezelfde poule won Noord-Macedonië met 3-1 van IJsland, waardoor ook dat land mag blijven hopen op deelname aan het WK.

Armenië - Duitsland 1-4

Veel stond er niet op het spel in de wedstrijd tussen het al uitgeschakelde Armenië en het al geplaatste Duitsland. De Duitsers lieten donderdag echter al zien zich niet tegen te laten houden door die situatie; toen werd Liechtenstein met liefst 9-0 verslagen. Ook tegen Armenië kwam de ploeg na een kwartier op voorsprong. Kai Havertz kon een een lage voorzet van Jonas Hofmann van dichtbij afronden.

Het was Ilkay Gündogan die de volgende twee treffers voor zijn rekening zou nemen. Dat deed hij kort voor rust via een penalty en vijf minuten na rust met een slap rollertje, waarbij de Armeense doelman - tevens debutant - Stanislav Buchnev echter gruwelijk de fout in ging. Vanaf elf meter deed Henrikh Mkhitaryan nog wel iets terug namens de thuisploeg, maar een ruime zege voor de Duitsers werd daarmee niet voorkomen. Hofmann profiteerde van een foute Armeense pass, maakte 1-4 en hielp zijn ploeg zo aan de zevende overwinning op rij.

Noord-Macedonië - IJsland 3-1

Spannender was het in Noord-Macedonië, waar de EK-tegenstander van Oranje de voorsprong van één punt op nummer drie Roemenië moest zien te behouden. Als dat lukte zou het land via de play-offs nog kans maken op WK-deelname. De daarvoor benodigde zege op IJsland werd pas na rust helemaal over de streep getrokken. Ezgjan Alioski schoot zijn ploeg weliswaar al na zeven minuten op voorsprong, maar VAR-ingrijpen bij een Macedonische goal en een treffer van Jon Dagur Thorsteinsson kort voor rust maakte dat IJsland, dat zelf nergens meer om speelde, terug in de wedstrijd kon komen.

Napoli-middenvelder Elif Elmas zette Noord-Macedonië na 65 minuten opnieuw op voorsprong en de wedstrijd leek helemaal binnen toen Isak Johannesson tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart pakte en IJsland met tien man verder moest. Voor de zekerheid tekende Elmas kort voor tijd ook nog voor de 3-1. Mede dankzij hem mag Noord-Macedonië na het EK-debuut van afgelopen zomer ook nog blijven hopen op het eerste WK ooit voor het land.

Liechtenstein - Roemenië 0-2