FC Groningen betaalt miljoenen en 'gaat op eigen kracht verder'

16 november 2021, 09:27   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

FC Groningen gaat in één klap zijn investeringsfonds vervroegd aflossen, zo meldt de club dinsdagmorgen via de officiële kanalen. Het gaat om een bedrag van zes miljoen euro dat wordt overgemaakt aan de Stichting Vrienden van FC Groningen. Met de aflossing realiseren de Groningers naar eigen zeggen 'een nieuwe belangrijke stap voorwaarts in het financieel gezond en sterker maken van de club'.

Groningen maakte vele jaren gebruik van het investeringsfonds om spelers aan te trekken. Deze constructie zorgde ervoor dat onder meer Luis Suárez, Ritsu Doan en Julian Chabot naar de Euroborg kwamen. Daar tegenover stond dat de de investeerders jaarlijks een vast rentepercentage kregen en zij profiteerden als een speler uiteindelijk werd doorverkocht.

Om een meer gezonde en sterkere financiële positie te krijgen, heeft Groningen gekozen voor de vervroegde aflossing. Algemeen directeur is de investeerders zeer erkentelijk. "Onze investeerders zijn een belangrijk onderdeel geweest in de groei van FC Groningen in de afgelopen decennia. De kapitaalinjecties van de investeerders hebben het sportieve vliegwiel van de club op gang gebracht. Het heeft er onder meer voor gezorgd dat de club kwalitatief goede spelers met transferwaarde heeft kunnen aantrekken, die de sportieve ontwikkeling van FC Groningen een impuls hebben gegeven. Naast de sportieve meerwaarde van deze spelers, hebben ze ook geleid tot winstgevende transfers. Hiervan hebben zowel de club als de investeerders geprofiteerd. Een win-win-situatie", zegt hij.

"Hoezeer wij onze investeerders ook waarderen en respecteren, waren de rendementen voor de deelnemers zeer interessant. Dat was en is de Vrienden van harte gegund, maar deze rendementen drukten het nettoresultaat uit transfers van FC Groningen aanzienlijk. Mede hierdoor konden we minder hard groeien dan in potentie mogelijk zou zijn. Vandaar dat we besloten hebben het fonds in z'n geheel vroegtijdig af te lossen," legt Gudde uit waarom er vervroeg wordt afgelost. "We zijn de Vrienden dankbaar voor de afgelopen decennia, maar gaan nu op eigen kracht verder."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen