Lamlendig AZ ontsnapt aan nederlaag tegen NEC

20 november 2021, 22:09   Bijgewerkt: 20 november 2021, 23:28

AZ is zaterdagavond in het eigen AFAS Stadion ontsnapt aan een beschamende 0-1 nederlaag tegen NEC. Door het vroege doelpunt van Jordy Bruijn leken de Alkmaarders af te stevenen op een historische zevende nederlaag, maar in de allerlaatste seconde wist invaller Zakaria Aboukhlal de pijn nog enigszins te verzachten voor de thuisploeg: 1-1.

Tot en met de winterstop speelt AZ tien wedstrijden, waarvan liefst zeven in het eigen AFAS Stadion. Het treffen met NEC was daarmee het startschot van een intensieve reeks, maar moet dat wel zonder de steun van het publiek doen. Het gemis van voetbalsupporters in Alkmaar is extra hard aangekomen, want sinds het begin van de coronapandemie heeft AZ al veertig wedstrijden zonder publiek afgewerkt. Het duel tegen NEC was zaterdagavond alweer het 41e duel zonder publiek voor de thuisploeg.

Trainer Pascal Jansen zag geen reden om zijn elftal te wisselen en trad met hetzelfde team aan dat twee weken geleden nog in de blessuretijd van Feyenoord verloor (1-0).

Het duel startte nogal wat stroef in Alkmaar, maar het was NEC dat verrassend al vroeg de score opende. De goal van Jordy Bruijn werd in eerste instantie nog afgekeurd wegens buitenspel. Op tv-beelden was echter te zien dat de bal via de voet van Bruno Martins Indi bij de middenvelder belandde en daarom werd het doelpunt na ingrijpen van de VAR alsnog goedgekeurd.

De eerste helft werd kort daarna ontsierd vanwege een tijdelijke staking van arbiter Jeroen Manschot. Er werd eerst al volop vuurwerk afgestoken buiten het stadion, maar plots doken er ook fans op die over de hekken waren gekomen. Ze werden snel weer richting de uitgang gedirigeerd, waardoor het duel na een korte onderbreking weer hervat kon worden.

De ploeg van Jansen voerde naarmate de eerste helft vorderde steeds meer de druk op, waardoor het team van Rogier Meijer zich noodgedwongen moest terugtrekken op eigen helft. Met onder meer negen (!) hoekschoppen en zeven doelpogingen wisten de Alkmaarders de Nijmeegse defensie toch niet te kraken. Doelman Matthijs Branderhorst was de voornaamste reden waarom NEC ging rusten met een 0-1 voorsprong.

AZ speelde na de rust een onthutsend zwakke tweede helft. De Alkmaarders speelden misschien wel hun slechtste tweede helft van het seizoen. Bijna ieder duel werd verloren, elke bal die tussen twee spelers in viel was voor een Nijmegenaar. Waar het in de eerste helft nog kansen kreeg, was het tweede bedrijf stroperig en traag. De rood-witten maakte een ongeïnspireerde indruk en creëerde daardoor geen enkele kans.

In de stand schiet AZ er niet veel mee op, maar de ploeg van trainer Pascal Jansen weet wel op het nippertje een nederlaag af te wenden. NEC zal ondanks een knap puntje in Alkmaar met een zuur gevoel de bus in stappen.

Opstellingen en beoordelingen*

NEC Nijmegen: Matthijs Branderhorst 8; Bart van Rooij 6.5, Ivan Marquez 7, Cas Odenthal 6.5, Souffian El Karouani 6; Jordy Bruijn 7 (72. Javier Vet –), Edgar Barreto 6 (72. Dirk Proper –), Lasse Schöne 7; Magnus Mattsson 5, Ali Akman 4.5 (66. Pedro Ruiz), Jonathan Okita 6.

AZ Alkmaar: Peter Vindahl 5.5; Yukinari Sugawara 5.5 (77. Aslak Fonn Witry –), Pantelis Hatzidiakos 5 (83. Sam Beukema –), Bruna Martins Indi 5, Owen Wijndal 5.5; Fredrik Midtsjø 5.5 (64. Hakon Evjen 6.5), Dani de Wit 4.5, Jordy Clasie 5; Albert Gudmundsson 5 (64. Tijani Reijnders 5), Evangelos Pavlidis 5 (83. Zakaria Aboukhlal –), Jesper Karlsson 6.

Man of the Match: Matthijs Branderhorst

*spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen