Jan de Jong reageert op puntenaftrek-idee van Grapperhaus

21 november 2021 – Als het aan minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus ligt, krijgen clubs punten in mindering als hun supporters zich in of buiten het stadion misdragen. Daarmee hoopt Grapperhaus grote supportersexcessen te voorkomen, maar Eredivisie-directeur Jan de Jong staat niet achter de woorden van de politicus.

Jan de Jong reageert op puntenaftrek-idee van Grapperhaus

Een puntenaftrek is volgens Grapperhaus een goed idee, maar De Jong sluit zich daar niet bij aan. "Een minister mag in dit land over veel dingen beslissen, maar hier gaat hij nou net niet over", aldus De Jong in het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie. "De onafhankelijke tuchtrechtspraak gaat uiteindelijk over de sancties. In een brief aan de Tweede Kamer staat geen woord over puntenaftrek."

Lees ook: De Jong fileert fans: "Als je dan zo stoer bent..."

"Natuurlijk mag hij dat vinden", vervolgt De Jong. "Maar hij heeft er niets over aan de Kamer geschreven omdat hij weet dat de politiek daar niet over gaat. Het is een goed scorende en vrijblijvende opmerking, ik denk dat hij vooral even zijn stempel wilde drukken. Gelukkig is het de voetballerij die daar zelf over mag beslissen."

De laatste weken gaat het geregeld mis in en rond de stadions. Supporters van diverse clubs gooiden met bier en vuurwerk, gingen buiten het veld de confrontatie met elkaar aan en vernielden stadions. Dit weekend ging het ook mis terwijl de supporters niet welkom zijn. Bij AZ en Heracles brak de achterban het stadion in.

Eredivisie

gerelateerd