Feyenoord lacht zich suf om 'Schreuder-effect' bij tandeloos PEC

21 november 2021 – Feyenoord heeft zondagmiddag de hoopinjectie van de PEC Zwolle-supporters weer volledig tenietgedaan door PEC met 4-0 af te drogen. Met de komst van de nieuwe trainer Dick Schreuder hoopte de club op een schokeffect, maar die bleef uit. Zo staat PEC nog altijd op de laatste plek en zijn de komende wedstrijden cruciaal. Feyenoord volgt het goede voorbeeld van PSV en hoopt op een misstap van Ajax.

Feyenoord lacht zich suf om 'Schreuder-effect' bij tandeloos PEC

Kunnen voldoen aan de verwachtingen van Het Legioen is niet veel trainers gegeven. Ondanks de beperkte financiële middelen, heerst er onder de supporters altijd de hoop om mee te dingen om het kampioenschap, wat na vijf goede wedstrijden meestal steevast omslaat in verwachtingen. Toch is Arne Slot bezig aan een razendknap seizoen met Feyenoord. Waar er vooraf vooral werd gekeken naar Ajax en PSV, hebben de Rotterdammers de minste verliespunten van de Eredivisie.

Met een gezonde dosis jaloezie keek PEC naar de tegenstander van zondag. Met slechts vier punten stond het stijf onderaan, waaruit trainer Art Langeler deze week zijn conclusies trok. Onder leiding van Schreuder, die nog in de jeugd van Feyenoord speelde, moet PEC minimaal drie plekken zien te klimmen. Daarbij had het stiekem even de hoop het niet op te hoeven nemen tegen Justin Bijlow, die een blessure overhield aan de interlandperiode, maar de doelman was op tijd hersteld.

Dat gold echter niet voor PEC-captain Bram van Polen. Hij werd tot zijn spijt weliswaar niet geselecteerd voor Oranje, maar liep zaterdagmiddag tijdens de training een lichte blessure op. Verder wijzigde Schreuder zijn elftal op nog een aantal posities, maar de verdedigende armoede was alleen nog maar schrijnender dan onder Langeler. Binnen tien minuten stond het namelijk al op een 2-0 achterstand en bij beide treffers was de passieve houding van de PEC-defensie de oorzaak.

Bij de openingstreffer ging Mustafa Saymak de fout in en liet Sam Kersten zich eenvoudig kloppen in de diepte. Na een geniale steekpass van Orkun Kökcu, maakte Bryan Linssen er 1-0 van. Met een individuele actie pielde Luis Sinisterra zich vervolgens kinderlijk eenvoudig voorbij lantaarnpaal-lookalikes Mees de Wit en Rav van den Berg, waarna hij diagonaal raak schoot. Even leek de storm boven De Kuip te zijn overgewaaid, maar na een halfuur wervelde Sinisterra wederom over de slapende De Wit heen, waardoor Linssen eenvoudig de 3-0 binnen kon tikken.

Waar het PEC überhaupt al niet lukte om van zich af te bijten in Rotterdam, verloor centrale verdediger Yuta Nakayama in duel met Linssen ook nog eens zijn beide voortanden. De Japanner toonde zich geen opgever en ging onverschrokken door, maar het tandje dat Feyenoord bijzette, was PEC wel degelijk te machtig. Nakayama keerde namelijk weer terug in het veld, maar een minuut later schoot Guus Til de 4-0 binnen uit een rebound.

Ook kijkers zonder trainersdiploma's konden vervolgens exact uittekenen hoe de tweede helft zou verlopen. PEC timmerde het helemaal dicht rondom de eigen zestien en Feyenoord moest op zoek naar een gaatje. Feyenoord toonde echter aan weinig waarde te hechten aan het vinden van dat gaatje, want het nam een flinke dot gas terug en liet zich met het voet van het pedaal langzaam van de helling over de finish rollen. Supersub Cyriel Dessers kreeg in de laatste seconde nog een enorme kans om zijn bizarre reeks voort te zetten, maar faalde oog in oog met Lamprou.

Hoewel een zege op Feyenoord niet direct werd verwacht, bleek het een zeer pijnlijke middag voor PEC. De komende periode wordt pas echt cruciaal voor het lijfsbehoud, want het speelt achtereenvolgens tegen nummer vijftien RKC, nummer veertien FC Groningen en nummer zeventien Fortuna Sittard. Feyenoord speelt komende donderdag alweer. Aan een punt tegen Slavia Praag heeft het genoeg om te overwinteren in de Conference League.

Opstellingen en beoordelingen*:

Feyenoord: Justin Bijlow 6,5; Tyrell Malacia 7, Marcos Senesi 7, Gernot Trauner 7, Marcus Holmgren Pedersen 7 (66. Lutsharel Geertruida 6); Fredrik Aursnes 7, Guus Til 6,5 (82. Joao Teixeira -), Orkun Kökcü 7,5; Luis Sinisterra 8 (66. Reiss Nelson 5,5), Bryan Linssen 8 (66. Cyriel Dessers 6), Jens Toornstra 6 (66. Alireza Jahanbakhsh 5,5).

PEC Zwolle: Kostas Lamprou 6; Mees de Wit 3,5, Rav van den Berg 3,5, Sam Kersten 4, Yuta Nakayama 4,5, Kenneth Paal 5; Rico Strieder 5,5, Mustafa Saymak 4 (61. Thomas van den Belt 6), Dean Huiberts 6 (46. Eliano Reijnders 5,5); Luka Adzic 5 (61. Gervane Kastaneer 6), Slobodan Tedic 4 (46. Mark Pabai 6).

Man of the match: Luis Sinisterra
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Feyenoord

gerelateerd