'Roepen dat relschoppers vooral voetbalsupporters zijn, is ridicuul'

21 november 2021 – Voetbalsupporters liggen momenteel onder een vergrootglas in Nederland. Rondom veel Eredivisiewedstrijden ging het mis met kleine groeperingen, maar ook afgelopen vrijdag bij rellen die niet voetbalgerelateerd waren, zouden aanhangers van verschillende bvo's zijn gezien. 

'Roepen dat relschoppers vooral voetbalsupporters zijn, is ridicuul'

Volgens De Volkskrant-journalist Willem Vissers is het echter veel te makkelijk om voetbalsupporters in het algemeen hier de schuld van te geven. 'In Nederland volgen acht miljoen mensen het voetbal een beetje tot serieus, van wie 200 duizend een seizoenkaart hebben. Een kleine minderheid van al die voetbalsupporters gedraagt zich soms gewelddadig, terwijl het dan lang niet altijd terecht is om de relatie met een voetbalclub te leggen. Door dé voetbalsupporter te criminaliseren doe je duizenden voetbalsupporters tekort', schrijft hij.

Volgens Vissers is het jarenlang relatief rustig geweest in het Nederlandse voetbal en is het tekort door de bocht om nu stellen dat het allemaal de schuld van de Nederlandse fans is. 'Iemand heeft de cocktail van jarenlang borrelende maatschappelijke onvrede die op de rand van de tafel stond omgestoten en het gif verspreidt zich als een olievlek. Urk, Roermond, Stein, de Schilderswijk, Brussel. Op zoveel plekken was het onrustig', stelt Vissers.

Lees ookOpnieuw mis in Rotterdam: twaalf aanhoudingen rond De Kuip

De invloed van de coronapandemie bij jongeren wordt volgens hem onderschat. Er speelt veel meer dan het voetbal alleen. 'Dat is geen vrijbrief voor geweld, integendeel, maar je ziet het ook gewoon als je over straat loopt', aldus Vissers. 'Het is vreselijk, dat rellende volk, maar het hoort helaas ook bij deze tijd van groeiende tweedeling, van vervlogen vrijheid, van groeiend en gevaarlijk wantrouwen in de overheid. Blijven roepen dat de relschoppers vooral voetbalsupporters zijn, is ridicuul.'

Eredivisie

gerelateerd