Drie op 'n rij voor Cambuur: knappe zege op zwak Utrecht

21 november 2021 – SC Cambuur heeft zondagavond verder de aansluiting met de subtop gevonden door een knappe overwinning op FC Utrecht. In Leeuwarden was de ploeg van Henk de Jong in een hevig duel met 2-1 te sterk voor de Domstedelingen, die een zeer zwakke indruk maakten. Door de zege wint promovendus Cambuur voor de derde keer op rij, terwijl FC Utrecht door twee nederlagen op rij de aansluiting met de top van de Eredivisie misloopt.

Drie op 'n rij voor Cambuur: knappe zege op zwak Utrecht

Cambuur keerde met een heel goed gevoel terug uit de interlandperiode. De lastig te bespelen ploeg van Henk de Jong won de laatste twee wedstrijden in de Eredivisie, waardoor de Leeuwarders op een knappe achtste plek staan. FC Utrecht kent tot nog toe een goed seizoen, maar verloor wel de laatste wedstrijd voor de interlands. Op bezoek bij Vitesse ging de ploeg van René Hake, oud-trainer van Cambuur, met 2-1 onderuit. Daarom hadden de Domstedelingen wat goed te maken in Leeuwarden, ook om de aansluiting met de top van competitie te houden.

De wedstrijd was amper onderweg of scheidsrechter Dennis Higler moest het spel alweer stilleggen. Een grote groep supporters was buiten de stadionpoorten aanwezig en gooiden door de open hoeken aan de zijkanten van het stadion vuurwerk heen. Meerdere rookbommen kwamen op het veld terecht, waarna Higler het spel na 21 seconden (!) moest stilleggen. Toen de rook wat was opgetrokken en het spel weer was hervat, was het even later weer raak. Ditmaal kwamen de supporters zelfs het stadion in, zoals eerder dit weekend ook al gebeurde bij onder andere Heracles Almelo.

Over het spel in de openingsfase was een stuk minder te vertellen. Beide ploegen begonnen afwachtend aan de wedstrijd en lieten de bal veelal op eigen helft rondgaan. Kansen waren er daarom ook nauwelijks, totdat Cambuur na een uitstekende aanval in het strafschopgebied van FC Utrecht kwam. Na een voorzet van Alex Bangura werd wat gelukkig spits Robert Uldrikis bereikt, die daar wel raad mee wist. De targetman uit Letland maakte er van dichtbij 1-0 van voor de thuisploeg. Een tegenvaller voor de Domstedelingen, die zich daarna wel redelijk herpakten. Via Othman Boussaid werd de ploeg van René Hake gevaarlijk, maar de Belgische buitenspeler zag Cambuur-doelman Sonny Stevens zijn inzet keren. Even later was het alsnog raak voor de bezoekers. Een poging van Mouss Sylla werd aangeraakt door Bangura, waardoor Stevens kansloos was: 1-1.

Zo waren er helemaal niet zoveel kansen in het eerste bedrijf, maar waren beide ploegen wel effectief. Na de goal kwamen de bezoekers wel beter in de wedstrijd. Het tempo ging verder omhoog bij de Domstedelingen, terwijl Cambuur daar meer moeite mee had. De ploeg van Henk de Jong had veel meer balbezit, maar had moeite om de creatieve spelers op het middenveld te bereiken. In de tweede helft lukte dat de thuisploeg wel, waarna er meerdere kansen werden gecreëerd. Utrecht was totaal niet bij de les in de openingsfase na de rust, waardoor de thuisploeg opnieuw op voorsprong kwam. Een afgeslagen bal kwam voor de voeten van Jamie Jacobs terecht, die de bal onder Maarten Paes door binnenschoot: 2-1. Het was typerend voor hetgeen wat Utrecht op de mat legde zondagavond.

De ploeg van coach Hake moest opnieuw in de achtervolging, maar creëerde te weinig. Cambuur kon redelijk eenvoudig standhouden. FC Utrecht was onherkenbaar en vooral de voorhoede kwam erg zwak voor de dag. Een slotoffensief kwam er dan ook niet in Leeuwarden. Voor de derde keer op rij wint Cambuur in de Eredivisie, terwijl FC Utrecht door de tweede verliespartij op rij de aansluiting met de top van Nederland misloopt.

Opstellingen en beoordelingen*
SC Cambuur: Sonny Stevens 6,5, Doke Schmidt 6, Calvin Mac-Intosh 6,5, Erik Schouten 6, Alex Bangura 7; Mees Hoedemakers 7,5, David Sambissa 5,5 (90. Maxim Gullit -), Jamie Jacobs 7,5 (86. Jasper ter Heide), Mitchell Paulissen 5,5 (46. Michael Breij 6), Issa Kallon 6,5; Robert Uldrikis 6,5.

FC Utrecht: Maarten Paes 5, Hidde ter Avest 6, Mark van der Maarel 5, Willem Janssen 5,5, Django Warmerdam 5, Quinten Timber 6 (80. Mimoun Mahi -), Joris van Overeem 5, Bart Ramselaar 6; Moussa Sylla 5 (80. Remco Balk -), Anastasios Douvikas 4, Othman Boussaid 5 (71. Sander van de Streek -).

Man of the match: Mees Hoedemakers
*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd