Pierre van Hooijdonk: "Je schaamt je voor je eigen volk"

22 november 2021 – Meerdere wedstrijden in de Eredivisie werden afgelopen weekend worden stilgelegd door relschoppers. Aan tafel bij NOS Studio Voetbal spreekt men schande van de ongeregeldheden.

Pierre van Hooijdonk: "Je schaamt je voor je eigen volk"

Zaterdag weren de wedstrijden AZ - NEC en Heracles Almelo - Fortuna Sittard onderbroken door vuurwerk en relschoppers die het stadion binnendrongen. Een dag later gebeurde dat bij SC Cambuur - FC Utrecht. Ook rondom de wedstrijd Feyenoord - PEC Zwolle ging het flink mis. Bij De Kuip werden liefst 24 supporters opgepakt.

"Je schaamt je voor je eigen volk", stelt Pierre van Hooijdonk. "Het is nu een spelletje aan het worden. De maatschappij lijdt eronder, clubs walgen ervan. Het zijn voor een groot gedeelte je eigen supporters." Volgens Arno Vermeulen staat de maatschappij in brand. "Dat we nu niet naar het voetballen mogen, zien sommigen als een alibi om zich te misdragen."

Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaf vorige week aan voorstander te zijn van puntenaftrek voor clubs die hun veiligheidssituatie niet op orde hebben. Dat is volgens Vermeulen de oplossing niet. "Het is heel moeilijk om clubs hiervoor verantwoordelijk te houden. Alles buiten het stadion is openbare orde. Het is een soort van inbraak. Er worden hekken geforceerd. Die fans zijn niet uitgenodigd, maar dringen je huis binnen. Gek om clubs daar verantwoordelijk voor te houden. Die kunnen er niet veel aan doen."

Eredivisie

gerelateerd