Openda houdt Vitesse met late treffer in Frankrijk in leven

25 november 2021 – Vitesse mag blijven dromen van overwintering in de Conference League. De Arnhemmers knokten zich donderdagavond naar een 3-3 gelijkspel tegen Stade Rennais en zagen Tottenham Hotspur verrassend onderuit gaan tegen NS Mura (2-1).

Openda houdt Vitesse met late treffer in Frankrijk in leven

Met nog één wedstrijd te gaan in de groepsfase van de Champions League, is Ajax nu al zeker van de groepswinst. Daarmee hebben de Amsterdammers enorm bijgedragen aan de wederopstanding van Nederland op de coëfficiëntenlijst. Ze konden dat natuurlijk niet alleen. Ook de andere Nederlandse deelnemers hebben dit seizoen al de nodige punten binnengesleept. Vitesse, bijvoorbeeld. De ploeg van Thomas Letsch plaatste zich in augustus voor het hoofdtoernooi van de Conference League en maakte al veel indruk. Ook na de verloren uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur (3-2) kregen de Arnhemmers de nodige complimenten.

Daar koop je in het voetbal echter weinig voor. Om plaatsing voor de knock-outfase in eigen hand te houden, moest er donderdagavond gewonnen worden van Stade Rennais, de huidige nummer drie van de Franse Ligue 1. Dat moest echter wel gebeuren zonder eerste doelman Markus Schubert en aanvoerder Danilho Doekhi. Respectievelijk Jeroen Houwen en Alois Oroz waren hun vervangers. De Arnhemmers zorgden op bezoek bij Tottenham Hotspur al voor verbazing door volop de aanval te kiezen en dat was donderdagavond niet anders. In Frankrijk vocht Vitesse voor zijn laatste kans, dus heel gek was dat niet. Maar was het slim? Binnen tien minuten kregen we het antwoord en dat was in eerste instantie helaas 'nee'.

Na een slordige inspeelpass van Jacob Rasmussen kwam de bal via Martin Terrier bij Gaëtan Laborde terecht, die Rasmussen vervolgens uitkapte en de bal langs Houwen in de korte hoek schoot voor de 1-0. Vitesse stond al voor een zware opdracht en die werd er binnen tien minuten nog zwaarder op. Maar evenals in de thuiswedstrijd tegen Stade Rennais kreeg Vitesse mogelijkheden. Vooral Loïs Openda mocht een aantal keer serieus ruiken aan een treffer. Het ontbrak bij de Belg echter aan overtuiging in de afwerking. Vitesse was over grote delen van de eerste helft gezien echt niet per se mindere, maar een paar minuten voor het rustsignaal stond het wel 2-0. 

Daar ging een merkwaardig moment aan vooraf. De grensrechter stak in eerste instantie zijn vlag nog omhoog vanwege buitenspel, maar haalde die ook weer vliegensvlug naar beneden. De aanval van Stade Rennais kreeg zo een vervolg en die leidde uiteindelijk tot de tweede treffer van Laborde. Alle hens aan dek bij Vitesse vervolgens, want Stade Rennais drukte nog even door voor de 3-0. De derde treffer van de eerste helft viel echter aan de andere kant. Huisman kreeg de bal pardoes voor zijn voeten en schoot droog raak in de verre hoek. Dat beloofde dus nog wat voor het tweede bedrijf.

Daarin was de thuisploeg in eerste instantie een stuk minder bij de les. Het gevoel bij Vitesse dat er wat te halen viel in Noord-Frankrijk groeide met de minuut, zeker nadat invaller Thomas Buitink met een subtiele poging ineens doelman Alfred Gomis tot een katachtige redding dwong. Daarna besloot Stade Rennais er toch maar weer een schepje bovenop te gooien. Kamaldeen Sulemana maakte zijn entree en werd meteen luidkeels toegezongen door het thuispubliek. Even later was Terrier met een kopbal heel dichtbij de 3-1. Vitesse moest weer in de achteruit en loerde met de pijlsnelle Openda en Buitink op die ene uitbraak die tot de bevrijdende 2-2 zou leiden.

Maar Vitesse moest zo ver terug, dat de 3-1 meer in de lucht hing dan de 2-2. En die kwam er ook. Uit een vrije trap viel de bal via Riechedly Bazoer voor de voeten van Laborde, die wel raad weet met dat soort kansen en zijn derde van de avond maakte. Vitesse gaf zich echter niet zomaar gewonnen en kwam met nog een kwartier te spelen via Buitink terug tot 3-2. Het bracht het geloof in een goed resultaat terug en dat kwam er ook. Stade Rennais concentreerde zich in de slotfase alleen nog maar op het verdedigen. Dat kostte de Fransen de kop. De bal hoefde maar één keer goed te vallen voor Vitesse en dat gebeurde. Openda, die in de eerste helft al een aantal goede mogelijkheden kreeg om te scoren, schoot nu wel overtuigend raak. Daarmee bezorgde hij de Arnhemmers een heel belangrijk punt. Als ze op de laatste speeldag winnen van Mura en Tottenham Hotspur wint niet van Stade Rennais, is een ticket voor de tussenronde van de UEFA Conference League binnen.

Opstelling en beoordelingen*
Vitesse: Jeroen Houwen 6, Alois Oroz 5.5, Riechedly Bazoer 6.5 (83. Nikolai Baden Frederiksen -), Jacob Rasmussen 6, Romaric Yapi 5 (53. Eli Dasa 6), Matús Bero 6, Yann Gboho 5 (46. Thomas Buitink 7), Sondre Tronstad 6, Maximilian Wittek 6, Loïs Openda 7, Daan Huisman 6.5 (79. Million Manhoef -)

Man of the match: Thomas Buitink

Eredivisie

gerelateerd