Supersub Dessers helpt tiental Feyenoord naar volgende ronde

25 november 2021, 20:48   Bijgewerkt: 25 november 2021, 21:05

Voor de vierde keer deze eeuw overwintert Feyenoord in Europa. Als groepswinnaar gaan de Rotterdammers naar de knock-outfase. Feyenoord moest er op bezoek bij Slavia Praag diep voor gaan, vooral na de rode kaart van Guus Til had de ploeg het moeilijk. Ondanks alle tegenspoed sleepte Feyenoord een 2-2 gelijkspel uit het vuur. Cyriel Dessers groeide niet voor het eerst dit seizoen uit tot grote held: als invaller maakte hij beide Rotterdamse doelpunten, waarvan de laatste diep in blessuretijd en deed de twee flaters van Ofir Marciano ongedaan.

De start van Feyenoord in het Sinobo stadion was veelbelovend. Het elftal van Slot schoot scherp uit de startblokken en dicteerde in de openingsfase. De achterstand na twaalf minuten kwam dan ook volledig uit de lucht vallen. Dat had Feyenoord volledig aan zichzelf te danken. Een misverstand tussen doelman Marciano, die de met corona besmette Justin Bijlow verving, en Tyrell Malacia leidde de openingstreffer in. De vervanger van Justin Bijlow bracht Malacia met een slappe pass in de problemen. Alexander Bah nam over en gaf hij Peter Olayinka een niet te missen kans: 1-0.

Een paar minuten later kreeg Feyenoord nog een domper te verwerken. Bryan Linssen kon niet verder en moest zich al na achttien minuten laten vervangen door Dessers. De Belg maakte zijn status als supersub na een half uur spelen weer waar. In de zestien draaide de spits knap weg  en schoot hij van dichtbij raak. Het doelpunt werd voorbereid door Jens Toornstra, die op de achterlijn zijn tegenstander passeerde en Dessers vervolgens in stelling bracht.

Na een half uur spelen in de tweede helft, waarin Feyenoord er amper uitkwam en tegelijkertijd redelijk eenvoudig overeind bleef, ging Marciano lelijk in de fout. De Israëliër liet een afstandsschot los en profiteerde invaller Jan Kuchta dankbaar van de blunder: 2-1.  In het resterende deel van de tweede helft probeerde Slot met het brengen van Alireza Jahanbakhsh en Reiss Nelson een slotoffensief te forceren. Het leek lange tijd niet het gewenste resultaat op te leveren. Lutsharel Geertruida, die ook inviel, was vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd nog het dichtste bij. Een kopbal van hem werd via de onderkant van de lat uit het Tsjechische doel gekopt.

In de blessuretijd maakte Slavia kennis met het fenomeen Dessers. Hij kopte een voorzet van Geertruida zeer bekeken over doelman Ales Mandous heen en liet het uitvak met drieduizend Feyenoorders ontploffen, want door het zwaarbevochten gelijkspel overwintert Feyenoord in de Conference League. Dit kreeg Feyenoord deze eeuw alleen voor elkaar in de seizoenen 2001/02, 2004/05 en 2014/15. Op 25 februari hoort Feyenoord wie het treft in de achtste finale. Eerst wacht op 9 december nog het laatste groepsduel met Maccabi Haifa.

Opstelling en beoordelingen*

Ofir Marciano 3; Marcus Holmgren Pedersen 6, Gernot Trauner 5.5, Marcos Senesi 5 (85. Lutsharel Geertruida -), Tyrell Malacia 5; Fredrik Aursnes 6, Guus Til 3, Orkun Kökcü 6; Jens Toornstra 6.5 (78. Alireza Jahanbakhsh -), Bryan Linssen – (18. Cyriel Dessers 10), Luis Sinisterra 5.5 (85. Reiss Nelson -)

Man of the match: Cyriel Dessers

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.