Tweejaarlijks WK stap dichterbij: alle Afrikaanse landen zijn voor

26 november 2021, 16:06

Iedere twee jaar een wereldkampioenschap? In Afrika zien ze dat wel zitten. Op een congres in Egypte stemden alle 54 Afrikaanse landen unaniem voor. Het betekent dat de FIFA weer een stap heeft gezet richting de realisatie van het idee. FIFA-voorzitter Gianni Infantino ziet duidelijke verschillen tussen de verschillende continenten.

Of het echt zo ver gaat komen dat er om de twee jaar een mondiaal eindtoernooi wordt georganiseerd, is namelijk nog niet bekend. Hoewel de Afrikaanse landen voor zijn, is er in Europa en Zuid-Amerika een stuk meer weerstand.  "De landen die nu aan de top zijn, zijn tegenstander van een tweejaarlijks WK. Dat gebeurt in elke sector van het leven: als er hervormingen en veranderingen komen, zijn degenen die aan de top staan tegen. Zij willen niets veranderen", aldus de bestuurder.

"Misschien zijn ze bang dat als er iets verandert, hun koppositie in gevaar is", vervolgt Infantino. "Wij begrijpen dat, maar we moeten ook de andere landen hoop en kansen bieden. We moeten meer mogelijkheden bieden voor voetballers over de hele wereld, bijvoorbeeld in Afrika, om te schitteren op het hoogste podium." De voorzitter van de mondiale voetbalbond liet eerder al weten dat hij graag met de tegenstanders in gesprek gaat over zijn plan.

Hij wil de verandering namelijk alleen invoeren als alle landen het daar mee eens zijn. Dat lijkt een utopie. Meerdere voetbalbonden en spelers lieten zich al kritisch uit over het idee. Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk was daar één van. "De wedstrijden stapelen zich op. Aan de andere kant is wedstrijden spelen het leukste dat er is. Maar we moeten ook goed kijken naar de gezondheid en de veiligheid van de spelers. Ik vind het geen goed idee. Meer nog omdat het WK speciaal moet blijven."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen