Flets Ajax toont weer aan sterren niet zomaar te kunnen missen

28 november 2021 – Ajax heeft zondagmiddag goede zaken gedaan met een overwinning op bezoek bij Sparta Rotterdam. Op Het Kasteel waren de Amsterdammers in een zeer gezapig duel met 0-1 te sterk voor de ploeg van Henk Fraser, die extreem defensief voor de dag kwam. Dusan Tadic zorgde met een intikker in de eerste helft voor de winnende goal. De ploeg van Erik ten Hag maakt daardoor geen fout in de Eredivisie en blijft koploper.

Flets Ajax toont weer aan sterren niet zomaar te kunnen missen

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Ajax keerde opnieuw terug uit een succesvolle Europese week. De Amsterdammers wonnen in Turkije van Besiktas, waardoor de ploeg van Erik ten Hag alle vijf de wedstrijden in de Champions League heeft gewonnen. Op Het Kasteel voerde de oefenmeester van de Amsterdammers een paar wijzigingen door. Erik ten Hag koos voor Danilo in de spits, waar hij afgelopen woensdag nog met Dusan Tadic in de spits begon.

In die eerste helft afgelopen week stond Mohamed Daramy aan de linkerkant, maar hij maakte een wilde en onrustige indruk. Daarom koos de trainer nu voor Tadic op links en de Braziliaan in de spits. David Neres kreeg weer een kans op de rechterflank, al maakte ook hij weinig indruk tegen de Turkse ploeg. Coach Henk Fraser van Sparta koos voor een defensievere aanpak. Net als op bezoek bij PSV poogden de Rotterdammers het in een 5-4-1 formatie zo compact mogelijk te maken voor Ajax.

Dat zorgde ook voor een wat afwachtende openingsfase van beide ploegen. Sparta zakte ver terug en loerde op de counter, terwijl Ajax geduldig de bal liet rondgaan. Het was een hele opgave voor de koploper van de Eredivisie om gevaarlijk te worden. Er werden nauwelijks kansen gecreëerd in het eerste bedrijf. De grootste kans was na twintig minuten spelen voor de thuisploeg, toen Vito van Crooij van dichtbij naast de goal van Remko Pasveer schoot. De eerste helft verliep daardoor grotendeels naar wens voor de thuisploeg, maar Fraser zag wel zijn betrouwbare doelman geblesseerd uitvallen. Maduka Okoye kwam verkeerd terecht na een duel, waardoor oud-Ajaxkeeper Benjamin van Leer weer eens minuten mocht gaan maken.

Echter was de eerste de beste kans voor Ajax na de rentree van Van Leer direct raak. Dusan Tadic kon na een goede terugtrekbal van dichtbij binnentikken: 0-1. Zo had Ajax tien minuten voor de rust toch nog de voorsprong te pakken en viel het strijdplan van Sparta volledig in duigen. Sparta bleef in het laatste gedeelte van de eerste helft vasthouden aan de defensieve tactiek, maar wist dat het in de tweede helft wat anders moest gaan doen om toch nog tot een resultaat te kunnen komen

Aangezien het kwaliteitsverschil simpelweg veel te groot was, hield Sparta ondanks de achterstand ook in de tweede helft vast aan het gekozen strijdplan. Een aantrekkelijke wedstrijd werd het daardoor niet. Ajax drong, ook omdat het al voor stond, niet zoveel aan. Sparta creëerde daarentegen met allemaal lange ballen naar Emanuel Emegha ook niets. Na zestig minuten spelen kregen beide trainers nog even de mogelijkheid om wat instructies mee te geven, want er werd net zoals vorig weekend weer vuurwerk in het stadion gegooid. Scheidsrechter Jochem Kamphuis legde daardoor het spel even stil, maar kon al snel weer hervatten. Een kwartier voor tijd besloot Fraser toch in te grijpen. Er kwamen twee aanvallende spelers bij om op die manier toch voor een slotoffensief te gaan.

Dat slotoffensief kwam er uiteindelijk niet. Ajax werd door de ruimte die er ontstond nog wat gevaarlijker, maar een tweede treffer bleef uit. Daardoor maakt de ploeg van Erik ten Hag geen fout op bezoek bij Sparta. De ploeg van Erik ten Hag blijft koploper. Concurrenten PSV en Feyenoord komen later op zondag nog in actie.


Opstellingen en beoordelingen*

Sparta: Maduka Okoye 6 (25. Benjamin van Leer 6) ; Giannis Masouras 4,5, Michael Heylen 4,5, Bart Vriends 6, Tom Beugelsdijk 5, Michael Pinto 5; Vito van Crooij 5, Dirk Abels 4,5, Adil Auassar 5 ( 72. Mario Engels -) Bryan Smeets 5, Emanuel Emegha 5,5 (72. Lennart Thy -)

Ajax: Remko Pasveer 6, Noussair Mazraoui 6,5, Jurriën Timber 6,5, Lisandsro Martínez 6,5, Daley Blind 6 (88. Nicolas Tagliafico -); Ryan Gravenberch 5,5, Edson Alvarez 6, Steven Berghuis 5; David Neres 5, Danilo  5 (80. Davy Klaassen -), Dusan Tadic 7

Man of the match: Dusan Tadic

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Ajax

gerelateerd