Vitesse overleeft ketser tegen AZ en pakt punt

28 november 2021, 22:25

Vitesse en AZ hebben dure punten laten liggen in een wedstrijd dat perfect aansloot op het verschrikkelijke niveau van de speelronde. Er werd veel balverlies geleden en grote kansen ontstonden er zelden, waardoor de brilstand aan het eind van de wedstrijd nog op het bord stond: 0-0. De Conference League wedstrijd van afgelopen donderdag zat nog duidelijk in de benen van beide ploegen.

Deze twee teams sloten een speelronde af waarin doelpunten schaars waren geweest. In dit duel waar drie punten aan beide kanten cruciaal waren, was het dus hopen op wat meer spektakel. De thuisploeg zou met een overwinning weer de aansluiting vinden in de subtop, waar AZ nog altijd in het rechterrijtje bivakkeert en inmiddels toch echt wel onder druk stond. Beide ploegen speelden afgelopen donderdag gelijk in hun Conference League wedstrijd en hadden daardoor al heel wat meters in de benen zitten.

In de openingsfase was dan ook misschien wel een tikkeltje vermoeidheid te herkennen, waarin de teams toch echt even op gang moesten komen. Er was veel slordigheid in de passing, met een licht overwicht in kansjes voor AZ. In dit spelbeeld kwam in het eerste bedrijf geen verandering meer. Echt spannend werd het zelden voor de goals. Zo hobbelden Vitesse en AZ dus moeiteloos achter het teleurstellende niveau van deze speelronde aan.

De actie zat hem dus in de staart van de eerste helft en na rust was het hopen op een voortzetting hiervan, maar het stroperige spel sloopte er niet uit. Wel waren er meer doelpogingen op te schrijven en werden de ploegen zich er langzamerhand steeds bewuster van dat er toch echt een doelpunt gemaakt moest worden. In de slotfase hadden beide teams nog evenveel kans om de overwinning binnen te slepen na een tweede helft waarin ze allebei vooral even slordig waren.

Invaller Zakaria Aboukhlal kreeg in de blessuretijd nog een uitgelezen kans om de punten binnenshuis te houden, maar ditmaal greep Schubert wel goed in. Zo lieten de ploegen dure punten liggen in de zoektocht naar de weg omhoog. De Arnhemmers lopen de kans op aansluiting bij FC Utrecht mis en de mannen uit Alkmaar blijven nog altijd steken in het rechterrijtje. Vitesse zal op bezoek bij Cambuur volgende week echt een ander gezicht moeten laten zien, wat voor AZ ook de taak is als Fortuna Sittard langskomt.

Opstellingen en beoordelingen:*

Vitesse: Schubert 5; Dasa 5, Doekhi 5.5, Bazoer 5 (60. Oroz 5), Rasmussen 5, Wittek 5; Bero 5 (46. Domgjoni 5), Tronstad 5 (60. Vroegh 5), Huisman 5 (60. Gboho 5); Buitink 5 (60. Baden Frederiksen 5), Openda 5 (84. Manhoef -).

AZ: Vindahl 5; Witry 5 (80. Sugawara -), Hatzidiakos 5, Beukema 5, Martins Indi 5.5, Wijndal 5.5; Midtsjø 5, Clasie 5.5 (76. Reijnders -), De Wit 5 (68. Gudmundsson 5); Karlsson 5.5, Pavlidis 5 (68. Aboukhlal 5).

Man of the Match: Danilho Doekhi

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling