AZ keert terug in linkerrijtje na kleine thuiszege op Fortuna Sittard

2 december 2021 – AZ heeft in de inhaalwedstrijd tegen Fortuna Sittard een moeizame 2-1 overwinning geboekt. Al vroeg schoot Zian Flemming zijn Fortuna op een voorsprong, waarna hij een statement over de '17:00-regel' tevoorschijn haalde. Daarna deden doelpunten van Vangelis Pavlidis en Jesper Karlsson ze echter toch de das om. Hierdoor voegt AZ zich eindelijk weer in het linkerrijtje.

AZ keert terug in linkerrijtje na kleine thuiszege op Fortuna Sittard

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Van de laatste vijf Eredivisiewedstrijden won AZ er slechts één. Alleen tegen laagvlieger PEC Zwolle speelten de Alkmaarders drie punten binnen. Met Fortuna Sittard troffen de mannen van Pascal Jansen op papier de perfecte tegenstander. 'Zitterd' kreeg in de afgelopen vier wedstrijden maarliefst vijftien tegendoelpunten tegen en had al anderhalve maand niet gewonnen. Niets minder dan drie punten telde dus voor AZ in deze inhaalwedstrijd, die oorspronkelijk in augustus gespeeld zou worden. De ernst van de situatie is duidelijk en de weg omhoog naar het linkerrijtje moet ingeslagen worden.

Toch was het Fortuna Sittard dat opportunistisch begon aan dit duel en al vroeg tot kansjes kwam. Dit resulteerde dan ook in een vroege openingstreffer, waarbij Zian Flemming vrij kon koppen uit een hoekschop. Op de kopbal had doelman Peter Vindahl een antwoord, maar in tweede instantie was Flemming wel succesvol: 0-1. Bij het juichen haalde hij een papiertje met 'Sporten is gezond' tevoorschijn, waarmee hij doelde op het niet mogen sporten na 17:00, een statement dat hij er dus al vroeg bij kon pakken. Zo liep AZ voor de zevende keer dit seizoen al binnen een kwartier tegen een achterstand aan.

De Alkmaarders waren hierdoor gelijk flink wakker geschud en nu lag de druk echt bij hen om de defensie van Fortuna Sittard te doorbreken. Via Jesper Karlsson en Owen Wijndal was de thuisploeg een aantal keren gevaarlijk, maar het zette Yanick van Osch niet aan het bibberen. Vlak voor rust kwam AZ door de hoge druk echter toch langszij. Na een uitgemeten voorzet van Dani de Wit kopte Pavlidis uitstekend raak in de verre hoek: 1-1. Zo gingen de ploegen de kleedkamers in met een gelijke stand.

Aan het begin van het tweede bedrijf was AZ duidelijk op zoek naar meer, want vijf minuten na rust kroop Karlsson naar binnen vanuit links, waarna hij de 2-1 binnenknalde. Van Osch zat er nog aan, maar had er ditmaal geen antwoord op. Zo was de achterstand omgedraaid en kreeg de wedstrijd weer een ander beeld. AZ drukte hierna echter niet door en verzuimde om de genadeklap uit te delen, waardoor Fortuna Sittard de hoop niet verloor.

In de slotfase drong Fortuna nog wel aan, maar aan de uitslag konden ze niets meer veranderen. Zo werden ze de Eredivisieploeg dat de meeste punten verspeelde na een voorsprong (15). AZ pakte hierdoor eindelijk weer eens de volle buit en daarmee schaart het zich weer in het linkerrijtje. In een decembermaand volgepakt met wedstrijden konden ze deze drie punten verschrikkelijk goed gebruiken.


Opstellingen en beoordelingen:*

AZ: Vindahl 6; Witry 6 (61. Sugawara 6), Hatzidiakos 6, Martins Indi 6, Wijndal 7; Midtsjø 6, De Wit 6, Clasie 6 (61. Reijnders 6); Gudmundsson 6 (87. Aboukhlal -), Pavlidis 7 (87. Barasi -), Karlsson 7.

Fortuna Sittard: Van Osch 5; Pinto 5 (90. Johansson -), Angha 5 (80. Lake -), Lonwijk 5.5, Cox 5; Tekie 5 (80. Hansson -), Musaba 5 (59. Samaris 5), Duarte 5; Noslin 5 (59. Rienstra 5), Flemming 6, Seuntjens 5.5.

Man of the Match: Jesper Karlsson

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Eredivisie

gerelateerd