Excelsior
1 – 1
ADO Den Haag

Veerman alweer lichtpuntje in Heerenveense duisternis

4 december 2021 – Sc Heerenveen heeft zaterdagavond uitstekende zaken gedaan in de Eredivisie. Op bezoek bij Heracles Almelo won het met 0-1, door een late treffer van Joey Veerman. De middenvelder staat daarmee alweer op drie goals en zes assists, waarmee hij persoonlijk Heerenveen in de race op Europees voetbal houdt. Heerenveen klimt zodoende naar de achtste plek in de competitie, terwijl Heracles steeds zenuwachtiger wordt van de naderende ploegen onder ze. 

Veerman alweer lichtpuntje in Heerenveense duisternis

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

De zorgen bij Heracles Almelo zijn de afgelopen weken flink toegenomen. De Almeloërs stonden slechts vier punten boven de degradatiestreep, maar nog veel belangrijker: het zag twee van de drie topscorers wegvallen. Rai Vloet komt voorlopig niet in actie omdat hij betrokken was bij een dodelijk auto-ongeluk, terwijl Ismaïl Azzaoui woensdag tegen Feyenoord voor de derde keer in vijf jaar zijn kruisband afscheurde.

Laat Michael van Gerwen maar eens spelen zonder flights, dan zal hij weinig trippels meer gooien. Of laat Mathieu van der Poel eens voor de grap zonder trappers beginnen en hij zal geen koers meer winnen. Alhoewel, bij Van der Poel weet je het nooit. Feit is in ieder geval dat de levensader uit het team van Frank Wormuth is dicht geslipt. De opgave was al uitdagend, maar begint nu angstaanjagende vormen aan te nemen. Met Heerenveen trof het echter eveneens een ploeg die het hele seizoen al kwakkelde.

In de poging om het bloedvatenstelsel eens flink te dotteren, schoot de eerste prop al binnen een minuut voorbij. Heracles hield namelijk een openhuisfeest in het centrum van de verdediging en liet Rami Kaib zo doorlopen. De linksback liep op de doelman af, maar leek zich toch niet helemaal thuis te voelen in het Almelose en legde de bal (verkeerd) af. Daarmee hielp hij een enorme mogelijkheid om de score al vroeg te openen om zeep.

Heracles herstelde zich daarentegen al snel van dit slaapmoment en creëerde zelf ook wat kansen. Nikolai Laursen zag zijn poging van dichtbij al binnen vliegen, maar Xavier Mous liet zien waarom hij toch dagelijks dat setje keepershandschoenen weer aantrekt. Met een stormvloed aan fouten, maar ook heen en weer golvende aanvallen zonder enige vorm van kansendroogte werd het eerste halfuur volgemaakt.

Net toen de dopaminekraan een beetje leek te zijn dichtgedraaid, kreeg Henk Veerman voor rust dé kans om een einde te maken aan een reeks van zeven wedstrijden zonder doelpunt, maar van dichtbij kreeg hij de bal er niet in. Na een uitstekende seizoensopener met vijf treffers in zeven wedstrijden loopt de lange Volendammer er inmiddels bij als een vakkenvuller die net een doos wijn van zijn kar heeft laten kukelen. Kansen krijgt hij nog steeds in overvloed, maar het chagrijn over zijn eigen invulling daarvan is groot.

Na rust was Laursen wederom dicht bij een doelpunt, maar nu stond de lat een treffer in de weg. Op Robben-achtige wijze trok hij naar binnen voor het schot, het mocht alleen niet baten. Niet alleen Laursen trachtte zijn grote voorbeeld te imiteren, maar Henk Veerman bracht nog een fraaie ode aan Zlatan Ibrahimovic. Zijn meer dan briljante steekpass werd echter onschadelijk gemaakt door een uitmuntende alles-of-niets-tackle van Marco Rente.

Hoewel het einde naderde, bleven beide ploegen nog altijd aanspraak maken op de zege. Hoewel de grootste kansen voor Heracles waren, was het uiteindelijk Joey Veerman die tien minuten voor tijd alsnog de winnende treffer maakte. Hij legde aan vanaf een meter of twintig er verraste tot zijn eigen verbazing doelman Janis Blaswich met een lastige stuit.

Door de zege kan Heerenveen eindelijk weer eens rustig naar boven kijken. Het won slechts één van de laatste zes Eredivisieduels, maar klimt op uit het dal. Het doel blijft nog altijd het behalen van de play-offs en daar is het nog één plek van verwijderd. Voor Heracles is het juist het doel om de play-offs te vermijden, maar het gat met nummer zestien Sparta is slechts vier punten. Sparta speelt zondag tegen AZ.

Opstellingen en beoordelingen*
Heracles Almelo: Janis Blaswich 5; Noah Fadiga 6,5, Marco Rente 5, Mats Knoester 4,5, Fabio Quagliata 5,5 (84. Ruben Roosken -); Delano Burgzorg 6 (91. Mohamed Amissi -), Luca de la Torre 6, Lucas Schoofs 5,5, Nikolai Laursen 6,5; Sinan Bakis 4 (84. Elias Sierra -), Kaj Sierhuis 4 (73. Adrian Szöke -).

Heerenveen: Xavier Mous 6; Rami Kaib 5,5, Nick Bakker 6, Sven van Beek 6, Milan van Ewijk 6,5; Tibor Halilovic 6 (75. Siem de Jong -), Joey Veerman 6,5, Nikolas Madsen 5,5; Anthony Musaba 6 (75. Benjamin Nygren -), Henk Veerman 4, Filip Stevanovic 6 (67. Rami Al Hajj 6).

Man of the match: Joey Veerman
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Eredivisie

gerelateerd