Vijf dingen die Xavi anders doet dan Koeman bij FC Barcelona

5 december 2021 – Ronald Koeman is ruim een maand geleden ontslagen als hoofdcoach van FC Barcelona. Xavi werd uiteindelijk aangesteld als opvolger van de Nederlander in Camp Nou. Hoewel de middenvelder veel dingen hetzelfde houdt als zijn voorganger, zijn er ook een aantal grote verschillen. FCUpdate.nl benoemt na de eerste maand van Xavi vijf dingen die anders zijn geworden. 

Vijf dingen die Xavi anders doet dan Koeman bij FC Barcelona

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

1. FC Barcelona speelt met buitenspelers
Natuurlijk: Ronald Koeman heeft het ook heel vaak geprobeerd, zeker vorig seizoen. De Nederlandse coach koos maanden voor 4-3-3, maar week ook regelmatig uit naar een 5-3-2-systeem. Dit seizoen was dat na het vertrek van Lionel Messi en Antoine Griezmann ook meermaals het geval, want aan de rechterkant had hij geen opties meer na de blessure van Ousmane Dembélé. Yusuf Demir kwam tekort en dus werd de formatie aangepast, er een hangende middenvelder neergezet of werd Sergino Dest er geposteerd. Xavi kiest anders: hij wil heel duidelijk met een échte rechtsbuiten spelen. Jeugdspelers Ez Abde en Ilias Akhomach kregen daar bijvoorbeeld al een kans. Op links geldt hetzelfde, al zijn ook daar zijn opties heel beperkt na de blessures van Ansu Fati, Martin Braithwaite en Sergio Agüero.

2. Meer aandacht voor de defensieve organisatie
Omdat Xavi afgelopen week midweeks geen wedstrijdverplichtingen had, kon hij naar eigen zeggen eindelijk eens goed met het verdedigende gedeelde van FC Barcelona aan de slag. Zowel in de opbouw als verdedigend wilde hij de nodige stappen maken. Het gevolg was zaterdag een wedstrijd waarin FC Barcelona redelijk gecontroleerd speelde, ondanks dat het vlak voor tijd uit een counter een tegentreffer moest incasseren. Maar in de vier wedstrijden onder zijn leiding, hielden de Catalanen wel al tweemaal de nul. Onder Koeman lukte dat in de daar voorgaande vijftien duels dit seizoen slechts eenmaal vaker. Al had het zowel tegen Benfica (0-0) als Espanyol (1-0) ook heel anders kunnen zijn, voor Xavi's ploeg.

3. Meer roulaties in het elftal
Mede door de smalle selectie rouleerde Ronald Koeman vorig seizoen erg weinig bij FC Barcelona. Zo kwam megatalent Pedri tot meer dan zeventig wedstrijden en critici beweerden dat het weinige wisselen een van de redenen was dat FC Barcelona vorig seizoen in de laatste vijf duels de titelstrijd op onbegrijpelijke wijze nog volledig uit handen gaf. Ook dit jaar hield Koeman vast aan dat beleid, soms tot frustratie van de overbodige Samuel Umtiti, Philippe Coutinho, Clement Lenglet en Riqui Puig. Xavi wisselt in zijn eerste vier duels in elk geval duidelijk meer, ook in zijn basiself. Zo werd de achterhoede viermaal anders ingevuld, kreeg Frenkie de Jong dit weekend rust, wisselt de invulling van de buitenspelers regelmatig. Memphis Depay is de enige (!) speler die in alle vier de wedstrijden onder Xavi negentig minuten op het veld stond.

4. Meer discipline
Ronald Koeman had bij zijn aanstelling de discipline ten aanzien van zijn voorganger wel iets aangehaald, maar de Nederlander was als peoplemanager soms ook net wat soepeler en kneep weleens een oogje dicht. Bij Xavi is dat duidelijk anders en wordt er veel meer van de spelers gevraagd. Stafleden moeten twee uur voor een training aanwezig zijn, spelers anderhalf. Er wordt samen gegeten, er is meer controle op de voeding en de activiteiten buiten het voetbal en 48 uur voor een wedstrijd moeten de spelers op tijd thuis zijn. Ousmane Dembélé kreeg al tweemaal een boete voor het te laat komen en Gerard Piqué zag een streep door een tv-optreden gaan. Daar kreeg hij even later overigens alsnog toestemming na een speciaal verzoek.

Lees ook'Xavi kent geen genade en slingert Dembélé andermaal op de bon'

5. Meer balbezit
Het kan ook bijna niet anders, als je denkt aan wat voor een speler Xavi was bij FC Barcelona. Maar onder de manager hebben de Catalanen weer meer de bal en lijkt het spel van Barcelona weer meer op dat van Barcelona, ook al zijn alleen nog maar de intenties te zien en gaat er net als onder Koeman nog ontzettend veel mis. Vooral tot doelpunten komen is moeilijk voor de oefenmeester, maar zijn hand is desondanks wel zichtbaar. In de eerste twee duels onder zijn leiding hadden de Catalanen 65% balbezit en ook tegen Real Betis had het meer dan zestig procent de bal. Er werden in de eerste twee wedstrijden ook driemaal zoveel passes gestuurd als dat de tegenstander deed. Een heel duidelijke spelopvatting, die enigszins anders is dan die van Koeman, al is het in de resultaten nog niet te zien. 

LaLiga

gerelateerd