AZ sluit groepsfase in stijl af met zege tegen Randers

9 december 2021, 20:46

AZ is er donderdagavond in geslaagd om de groepsfase van de Conference League in stijl af te sluiten. Door een laat doelpunt van invaller Thijs Oosting wonnen de Alkmaarders ook hun laatste groepswedstrijd verdiend van Randers FC: 1-0.

Voor AZ had de wedstrijd van donderdagavond tegen het Deense Randers geen enkel belang. De Alkmaarders waren voorafgaand het duel al groepswinnaar en dus al zeker van een plek in de knock-out fase van de Conference League. Desalniettemin speelde de ploeg van AZ-trainer Pascal Jansen vooral voor de coëfficiënten, de eer en de winstpremie. Daarbovenop kon het team een fraaie serie in Europese thuisduels een vervolg geven. In het AFAS Stadion werd namelijk al vijftien Europese duels niet meer verloren. De laatste buitenlandse ploeg die er met de drie punten vandoor ging was Olympique Lyon. De Fransen versloegen AZ in het Europa League-seizoen van 2016/17 met 4-1.

Voorafgaand het duel twijfelde coach Jansen nog om de wedstrijd als generale repetitie te zien voor de Eredivisie-wedstrijd tegen Ajax aanstaande zondag, maar besloot dat uiteindelijk toch niet te doen. Daardoor werden er maar enkele spelers gespaard. Sam Beukema, Jordy Clasie en Albert Gudmundsson kregen een basisplek van Jansen. Beukema nam de plek over van Pantelis Hatzidiakos in het hart van defensie, Clasie en Gudmundsson speelden in plaats van Yuki Sugawara en Vangelis Pavlidis. Doordat Pavlidis naar de bank was verwezen, schoof Dani de Wit door naar de spitspositie.

AZ begon de wedstrijd wervelend. Met veel beweging, een hoog baltempo en veel dynamiek in het team probeerde de thuisploeg de Denen kapot te spelen. Jesper Karlsson en De Wit waren in de eerste twintig minuten het eindstation van goede uitgespeelde aanvallen, maar faalden beiden oog in oog met doelman Patrik Carlgen. Ook Gudmundsson was nog een keer dicht bij een openingstreffer, maar vooral domme pech en onzuiver afwerken stonden in de eerste helft een doelpunt in de weg.

Na de tweede helft ging Randers nog meer verdedigen in vergelijking met de eerste helft. Dit kwam mede doordat de mannen van trainer Thomas Thomasberg namelijk in de rust te horen kregen dat CFR Cluj met 1-0 leidde tegen Jablonec. Als Jablonec er niet in slaagde om CFR Cluj te verslaan, zouden de Denen sowieso doorgaan in de Conference League.

De opdracht van trainer Thomasberg was dus duidelijk: met man en macht de boel tegenhouden. Door compact te verdedigen was het belangrijk om te bepalen waar het team van Thomasberg AZ heen wilde dwingen, op het moment dat Randers compact verdedigde. De gasten deden dit door de Alkmaarders, vanuit de verdedigende organisatie, te dwingen de bal naar de zijkant te spelen. De spelers aan de zijkant werden beperkt door de zijlijn, waardoor ze minder afspeel mogelijkheden hadden dan iemand die de bal in de as had. Hierdoor konden voorzetten van de zijkant makkelijk weggekopt worden door de lange centrale verdedigers Simon Piesinger en Erik Marxen.

De wedstrijd leek uit te gaan als een nachtkaars, maar vlak voor tijd was daar opeens een uithaal van invaller Zakaria Aboukhlal. Randers-doelman Carlgren verwerkte het schot niet goed, waarna de andere invaller Thijs Oosting in de rebound op zijn hoede was en de 1-0 kon binnen tikken.

Opstelling en beoordelingen*

AZ: Peter Vindahl 6,5; Aslak Witry 5,5, Sam Beukema 5,5, Bruno Martins Indi 6,5, Owen Wijndal 6,5; Fredrik Midtsjø 6,5 (60. Zakaria Aboukhlal 6,5), Jordy Clasie 6 (78. Thijs Oosting –), Tijjani Reijnders 7; Albert Gudmundsson 6, Dani de Wit 4.5 (46. Vangelis Pavlidis 6), Jesper Karlsson 6 (78. Mohamed Taabouni –)

Man of the Match: Tijani Reijnders

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen