PSV moet verder in Conference League na deceptie in Baskenland

9 december 2021, 20:46   Bijgewerkt: 10 december 2021, 10:44

PSV is klaar in de Europa League. Het elftal van Roger Schmidt ging donderdagavond met 3-0 onderuit in het allesbeslissende duel met concurrent Real Sociedad. Na een hoopgevende eerste helft in Baskenland, eindigde de tweede helft in een ontluisterend drama. De Eindhovenaren kregen drie treffers om de oren en sloten het duel ook nog met tien man af, omdat Ibrahim Sangaré een rode kaart ontving. Het enige wat nu rest voor PSV is de tussenronde van de Conference League.

PSV begon met een duidelijke opdracht aan het duel in het Estadio de Anoeta: de huidige nummer drie van de Eredivisie had aan een punt voldoende om actief te blijven in de Europa League. Sociedad moest winnen om de tussenronde van de Conference League te ontlopen. PSV startte de missie met Cody Gakpo als diepe spits, wat ten koste ging van Carlos Vinicius. Ritsu Doan en Bruma behielden op de flanken het vertrouwen van Schmidt en op tien keerde Mario Götze terug in de basiselftal.

In het spectaculaire heenduel (2-2) ontliepen beide ploegen elkaar weinig. Dat was ook dit keer het geval. PSV en Sociedad hielden elkaar in evenwicht, met aan beide kanten een aantal goede mogelijkheden. Phillip Mwene en Bruma hadden de beste kansen voor PSV. Mwene dwong met een schot naar de verre hoek doelman Alejandro Remiro tot een redding en Bruma de bovenkant van de lat. Aan de andere kant had Alexander Isak de openingstreffer op de schoen. Na een foutje van Olivier Boscagli ging de voormalig smaakmaker van Willem II alleen af op Joël Drommel, maar de keeper van PSV kwam als winnaar uit de strijd.

PSV moest in de tweede helft komen. Aan de intenties lag het niet, maar de Eindhovenaren creëerden niets. Daarom bracht Schmidt vers bloed binnen de lijnen. Vinicius en Noni Madueke kwamen voor Gakpo en Doan. Vanaf dat moment liep alles in de soep voor PSV. Gelijk na de dubbele wissel ging Erick Gutierrez gruwelijk de mist in. De Mexicaan nam diep op de eigen helft dramatisch aan, waarna Oyarzabal er als de kippen bij was. De Spanjaard nam over en maakte zijn tweede van de avond. Een paar minuten later moest de net ingevallen Madueke geblesseerd van het veld. De Engelsman was nog maar een paar dagen terug van een blessure.

Sangaré maakte het drama van PSV compleet. De Ivoriaan kreeg voor de tweede keer dit seizoen een rode kaart in de Europa League. Zwayer vond dat de PSV-sterkhouder te veel met zijn arm wapperde en gaf hem daarvoor zijn tweede gele kaart van de avond. Daarmee was het verzet van PSV definitief gebroken. In de minuten die daarna nog volgden, vierde vooral frustratie hoogtij bij de ploeg van Schmidt. Alexander Sørloth strooide in blessuretijd als maker van de 3-0 nog extra zout in de wonden van PSV. De Eindhovenaren zullen zich tevreden moeten stellen met een plek in de voorronde van de Conference League, waarin PSV een nummer twee uit de groepsfase van dat toernooi treft.

Opstelling en beoordelingen*

PSV: Joël Drommel 6.5; Phillipp Mwene 4.5 (68. Jordan Teze 6), André Ramalho 5.5, Olivier Boscagli 5.5, Mauro Junior 5.5; Ibrahim Sangaré 5, Mario Götze 6, Erick Gutierrez 5; Ritsu Doan 5.5 (62. Noni Madueke - ) (68. Yorbe Vertessen 6), Cody Gakpo 6 (62. Carlos Vinicius 6), Bruma 6.5

Man of the match: Bruma

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen