Vijf conclusies na de duels van PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse

10 december 2021, 07:15   Bijgewerkt: 9 december 2021, 23:33

De groepsfase van de Europa League en Conference League zit erop voor de Nederlandse clubs. FCUpdate.nl trekt vijf conclusies na de laatste groepswedstrijden van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse.

1. Naïef PSV

Een gelijkspel was voldoende geweest voor PSV om te overwinteren in de Europa League. De ploeg van trainer Roger Schmidt had er zodoende voor kunnen kiezen om Real Sociedad het spel te laten maken en op de counter te loeren. In plaats daarvan werd vanaf het eerste fluitsignaal de aanval gezocht. Real Sociedad profiteerde optimaal van de Eindhovens risico's en sloeg in de tegenaanval toe. Had een zakelijkere aanpak niet betere bij de uitgangspositie van PSV gepast? Schmidt lijkt in elk geval niet te hebben geleerd van het tweeluik met Benfica in de play-offs van de Champions League, toen de Portugezen in de beslissende wedstrijd negentig minuten de deur dicht hielden. Naïef, zo kan het speelplan van PSV wel worden genoemd.

2. Wraak Vitesse had zoeter gekund

Met het snelste doelpunt van deze Europese campagne van de Arnhemmers en de afgetekende 3-0 stand bij rust, maakte Vitesse een duidelijk statement richting de UEFA. Het had de wraakgevoelens omgezet in motivatie en wilde een hoge uitslag neerzetten tegen het nietige Mura NS, dat twee weken geleden gewoon van Tottenham Hotspur had gewonnen. In het tweede bedrijf had de ploeg van Thomas Letsch via Daan Huisman, Loïs Openda en invaller Nikolai Baden Frederiksen genoeg kansen op een vierde, vijfde of misschien wel zesde goal. Maar de enige treffer van de tweede helft viel aan de andere kant (3-1), waardoor de Spurs aan een 1-0 zege op Stade Rennes genoeg hebben voor de volgende ronde. Wat dat betreft had de wraak zoeter geweest kunnen zijn voor Vitesse, dat voorlopig in de wachtkamer zit. 

3. De jeugd heeft de toekomst

Arne Slot greep de afsluitende groepswedstrijd tegen Maccabi Haifa aan om spelers die normaal gesproken weinig aan spelen toekomen een kans te geven. Zo hadden Ramon Hendriks, Mark Diemers, João Teixeira, Reiss Nelson en Naoufal Bannis een basisplaats. Ook een hoop zelfopgeleide talenten kregen speeltijd van Slot. Mimeirhel Benita (18), Lennard Hartjes (18), Sem Valk (19), Antoni Milambo (16) kwamen in de tweede helft binnen de lijnen. Voor Benita en Valk was het zelfs hun officiële debuut. Een mooi moment voor de jonge spelers, dat waarschijnlijk nog een stuk mooier was geweest als De Kuip vol had gezeten.

4. Defensief ijzersterk AZ

Toegegeven, AZ nam het in stijl afsluiten donderdagavond wel heel letterlijk, gezien de optredens in de voorgaande duels. De Alkmaarders overtuigden aan de bal weliswaar opnieuw niet echt, maar wonnen wederom, hielden weer de nul en eindigen de groepsfase daardoor wel op keurige veertien punten. En dat dankt de ploeg van Pascal Jansen ook aan de uitstekende verdedigende cijfers. Slechts negen (!) schoten op doel incasseerden de Alkmaarders in heel de groepsfase (geen club deed dat beter!), waarvan er uiteindelijk maar drie in het eigen doel eindigden. Alleen LASK Linz (1) en AA Gent (2) kregen minder goals tegen in de groepsfase van de Conference League. Knap! 

5. Bredere coëfficiëntenbasis in Nederland

In Nederland houd je van Ajax of haat je Ajax, maar toch zal iedereen een bepaald respect hebben voor de Europese prestaties in de laatste jaren. Met onder meer de Europa League-finale en halve finale in de Champions League haalden de Amsterdammers een karrevracht aan punten binnen, maar dit seizoen is door de invoering van de Conference League de verhouding veranderd. Niet alles hangt meer af van de prestaties van de ploeg van Erik ten Hag, maar ook Feyenoord, AZ, Vitesse en PSV (al in de voorrondes een enorme berg) haalden heel veel punten binnen. Het leidde tot een all-time coëfficiëntenrecord, waarbij Ajax 'slechts' zo'n veertig procent van alle punten binnenhaalde. Dat lag in het verleden een stuk hoger, dus de coëfficiëntenbasis lijkt beduidend breder geworden.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen