Vitesse in wachtkamer na eenvoudige overwinning

9 december 2021 – Vitesse heeft in de laatste ronde van de Europa Conference League een eenvoudige 3-1 overwinning geboekt op NS Mura. De ploeg van Thomas Letsch besliste de wedstrijd in de eerste helft, maar kreeg laat in de wedstrijd nog een treffer tegen. De Arnhemmers zijn nu afhankelijk van het resultaat van Tottenham Hotspur voor kwalificatie voor de knock-outfase.

Vitesse in wachtkamer na eenvoudige overwinning

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Tot kort voor de aftrap was niet duidelijk of de laatste Conference League-poulewedstrijd tussen Vitesse en Mura door zou gaan. Door de afgelasting van de andere wedstrijd in de poule, Tottenham - Stade Rennais, prefereerden de Arnhemmers om niet af te trappen. Dit zou namelijk zorgen voor een 'oneerlijk speelveld': Tottenham, dat gelijkstond met Vitesse en eveneens trachtte de tweede plaats te bereiken, zou dan precies weten welk resultaat volstond om de volgende ronde te halen. Voor de afgelasting van de wedstrijd was er echter wel toestemming nodig van de UEFA.

Die toestemming kwam niet, wat betekende dat er in het GelreDome toch om 21.00 uur afgetrapt werd. De mannen van Thomas Letsch leken zich weinig aangetrokken te hebben van het rumoer rondom de slotwedstrijd in groep G: reeds in de derde minuut kwam de thuisploeg op voorsprong. Na een paar goede combinaties op de rechterflank stuitte Loïs Openda in eerste instantie nog op Marko Zalokar, maar na een matige redding van de Sloveen stond Thomas Buitink op de goede plek om de bal knap binnen te schieten.

Vervolgens begonnen de Arnhemmers al snel met een omsingeling van het strafschopgebied van Mura. Vitesse schoof ver door naar voren, maar had met negen man op Sloveense helft moeite om een opening te vinden in de zwart-witte muur. Dit kwam door goede organisatie van de bezoekers, maar ook door rommelig spel van de thuisploeg. Soms werd de bal zomaar over de zijlijn gespeeld, en wanneer de concentratie er bij Vitesse er wel was, zat er altijd wel een been of hoofd tussen om de bal weg te werken.

Een fout in verdediging van de rode lantaarndrager van de poule zorgde er echter voor dat Vitesse de voorsprong eenvoudig uit kon breiden. Na een lange bal van Houwen stond de volledige Mura-verdediging verkeerd opgesteld, waardoor de rappe Openda er met de bal vandoor kon en oog in oog met de weifelende Zalokar rustig afrondde. De defensie van de Slowaken bleef schutteren, waardoor de jonge Belg even later ook een assist op zijn naam kreeg. Na een dramatische opbouw kon hij de bal eenvoudig onderscheppen, waarna Daan Huisman de bal eenvoudig binnen kon schieten.

Na rust leek de wedstrijd een meer open karakter te krijgen. Met nieuwe krachten, waaronder topscorer Amadej Marosa, leek Mura meer aanvallende intenties te tonen. Na reeds enkele kansen gehad te hebben leek hij na een uur zelfs de 3-1 binnen te schieten, ware het niet dat hij buitenspel stond. Vitesse maakte ondertussen dankbaar gebruik van de ruimtes die Mura weggaf, maar grote kansen voor onder andere Maximilian Wittek en Huisman troffen geen doel. 

Naarmate de tweede helft vorderde, leek Vitesse de teugels opnieuw in handen te nemen. Mura werd opnieuw ver naar achteren gedrukt, maar het lukte de thuisploeg maar niet om de 4-0 binnen te werken. Dit kwam de Arnhemmers uiteindelijk duur te staan: Mura leek in de slotfase de geest te krijgen, en na een geldig doelpunt van Marosa leek zelfs een tweede doelpunt voor de bezoekers nog in de lucht te hangen. Ondanks een niet geconcentreerde Vitesse-verdediging viel deze niet meer, waardoor er in het GelreDome een 3-1 eindstand op het bord stond. Vitesse neemt nu plaats in de wachtkamer, en moet hopen dat Tottenham niet wint tegen Stade Rennes, indien deze wedstrijd nog plaats zal vinden.

Opstelling en beoordelingen*
Vitesse: Jeroen Houwen 6,5; Jacob Rasmussen 6, Riechedly Bazoer 6,5 (65. Alois Oroz 6), Danilho Doekhi 6; Maximilian Witte 6,5, Matus Bero 6,5, Sondre Tronstad 7, Daan Huisman 6,5 (60. Yann Gboho 6), Eli Dasa 6; Thomas Buitink 6,5 (60. Nicolai Baden Frederiksen 6), Loïs Openda 7.

Man of the match: Loïs Openda
*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Eredivisie

gerelateerd