Nederland schrijft na topweek coëfficiëntengeschiedenis

9 december 2021, 23:06   Bijgewerkt: 10 december 2021, 07:55

Nederland heeft coëfficiëntengeschiedenis geschreven donderdagavond. Door de zeges van AZ, Feyenoord en Vitesse (en eerder deze week al Ajax) staat de teller op de historische hoogte van 14.200. Dat is hoger dan het vorige record van (13.600), dat verder verbroken zal gaan worden, aangezien er zeker vier clubs actief zijn in Europa na de winterstop. Met Vitesse komt er zelfs mogelijk een vijfde bij.

Ajax schreef deze week niet alleen 0,4 coëfficiëntpunt bij, maar hield ook nog Sporting Portugal van een zege af. Portugal is de grootste concurrent voor Nederland (zie onder) in de strijd om de felbegeerde zesde plaats, die rechtgeeft op twee directe Champions League-tickets. AZ en Feyenoord waren al zeker van de groepswinst in de poule, maar schreven gezamenlijk nog een keurige 0,8 punt bij voor Nederland. Vitesse moest winnen om uitzicht te houden op de volgende ronde en dat lukte in eigen huis tegen Mura NS (+0,4 punt).

Mocht Tottenham Hotspur er niet in slagen om de tweede plek over te nemen in het inhaalduel tegen Stade Rennes, dan wacht er voor Vitesse en Nederland nog een extra bonus van 0,2 punt. PSV was de enige dissonant deze week: het boekte een slecht resultaat op bezoek bij Real Sociedad. Desondanks overwinteren de Eindhovenaren - die in de voorrondes op dit Europese seizoen al heel veel punten bijeensprokkelden - wel, zodat ze alsnog punten kunnen gaan verzamelen na de winter. Met alle punten is Nederland over dit seizoen de heel knappe koploper van heel Europa. Engeland (14.142) en Frankrijik (14.083) volgen overigens wel op de voet met nog een inhaalduel op het programma. 

Lees ookPortugal loopt in coëfficiëntenstrijd vermoedelijk uit op Nederland 

Concurrent Portugal doet aardige zaken

Niet alleen Nederland had een fijne week, ook Portugal schreef flink wat punten bij. Dat hadden er weliswaar nog veel meer kunnen zijn als Sporting had gewonnen van Ajax en FC Porto de volgende ronde in de Champions League had gehaald. Dat gebeurde niet, zij verloren van Atlético Madrid (1-3) en kregen dus geen megabonus. Als alles in Portugees' voordeel was gelopen deze week, had de teller voor hen op zelfs 2

Benfica schreef de megabonus wél bij, door FC Barcelona op de derde plaats te houden met de zege op Dinamo Kiev (+0,4 van de zege, +0,83 van de CL-overwintering). Sporting Braga won deze donderdag niet van Rode Ster Belgrado en loopt daardoor ook een flinke bonus mis, omdat het niet als koploper, maar als nummer twee naar de volgende ronde van de Europa League ging. Het had ook derde kunnen worden, als FC Midtjylland gewonnen had, desondanks is de schade van de coëfficiëntpunten wel te overzien. In plaats van de maximale 2,5 coëfficiëntpunt, eindigt Portugal met 'slechts' 1,666 punt. Een hoog aantal, maar het had vanuit Nederlands perspectief nog een stuk slechter kunnen aflopen. Nederland scoorde met 1,6 punt namelijk vrijwel net zo goed.

Huidige stand dit seizoen:

5. Frankrijk : 55.784 (6/6)

6. Portugal: 50.049 (4/6)

7. Nederland: 44.300 (4/5 van de 5) 

Stand vanaf volgend seizoen (virtueel):

5. Frankrijk 44.248 (6/6)

6. Nederland 41.400 (4/5 van de 5)

7. Portugal 40.383 (4/5)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen