Bizarre cijfers bij nederlaag Ajax: enorme Expected Goal-score

12 december 2021, 19:22   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax ging zondagavond onderuit in eigen huis tegen AZ. De ploeg van Erik ten Hag verloor uiteindelijk met 1-2, maar wie naar de cijfers over de gespeelde wedstrijd kijkt, concludeert dat het een nederlaag was die niet had gehoeven.

Opta Sports constateerde namelijk dat de Amsterdammers een Expected Goal-score van 3.3 behaalde. Dat betekent dat de verwachting was dat Ajax minimaal drie keer had moeten scoren tegen AZ, waar het dat uiteindelijk slechts eenmaal deed via Sébastien Haller. De Franse spits kreeg echter wel nog een enorme kans en zag ook de gelijkmaker nog afgekeurd worden vanwege zijn buitenspel. AZ kwam tot 1,13 verwachte doelpunten.

Voor de inmiddels vijf (!) wedstrijden waarin Ajax punten liet liggen in dit Eredivisie-seizoen, noteerde het in totaal een expected goals van liefst 12,5. In die wedstrijden produceerde de formatie van Ten Hag echter maar slechts twee doelpunten. Het kreeg vier tegentreffers, terwijl alle teams opgeteld tot slechts 3,5 expected goal kwamen. Alle vier de tegentreffers zorgden ook direct voor puntverlies (tegen FC Utrecht, AZ, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles).

Lees ookAZ-uitblinker speelt 'grote rol' in tactische afspraken tegen Ajax

Ook dat is vrij bijzonder, waardoor Ajax na zestien wedstrijden op 'slechts' 36 punten staat. Dat is lager dan vorig seizoen (38) en sowieso het laagste aantal op dit aantal wedstrijden onder de leiding van Ten Hag. PSV kan daardoor de nieuwe koploper van de Eredivisie worden, als het erin slaagt om te winnen van NEC.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen