Van Gaal pleit voor 3-4-3: "Mijn spelers moeten het gaan inzien"

17 december 2021 – Louis van Gaal wil het Nederlands elftal in aanloop naar het WK in Qatar op een andere manier laten spelen. De kwalificatie voor dat toernooi deed hij nog in een 4-3-3-formatie, maar de bondscoach gaf al eerder aan een systeem met drie verdedigers beter bij de huidige ploeg te vinden passen. Vrijdagochtend legde hij nog eens uit waarom. 

Van Gaal pleit voor 3-4-3: "Mijn spelers moeten het gaan inzien"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

"Zoals iedereen weet speel ik met de gedachte om 3-4-3 te gaan spelen", begon Van Gaal in De Telegraaf. "Dat past bij mijn selectie en daarmee maken we meer kans op het WK. We kunnen altijd nog terugvallen op de 4-3-3 waarmee we kwalificatie hebben afgedwongen."

Tijdens het WK 2014 deed de bondscoach hetzelfde, al sprak hij toen van 5-3-2. Daar heeft hij achteraf spijt van. "Dat had ik niet moeten doen. Het klinkt heel defensief, terwijl ploegen van Van Gaal aanvallender spelen dan veel anderen. 3-4-3 klinkt veel offensiever."

De voornaamste reden om die systeemwijziging door te voeren benoemde Van Gaal al eerder. "Onze vleugels zijn gewoon niet sterk bezet voor het hoogste niveau. En Berghuis speelt bij Ajax geen rechtsbuiten meer. Op links hebben we wat meer mogelijkheden, maar iemand als Serge Gnabry had Nederlander moeten zijn."

"Uiteindelijk moeten mijn spelers het ook willen en gaan inzien dat dit het beste is", zei Van Gaal tot slot over zijn plannen. "Dat ze zeggen dat het een geweldig systeem is. In oefenwedstrijden en op trainingen gaan we eraan werken. Dan moet het allemaal blijken."

Lees ook: Van Gaal gelooft niet in wereldtitel Nederlands Elftal: "Een utopie"
Lees ook: Van Gaal kijkt uit naar duels met België en is duidelijk over toekomst

Reacties

Oranje

gerelateerd