Vijf conclusies na overwinning Ajax in de Klassieker

19 december 2021, 16:27   Bijgewerkt: 19 december 2021, 17:20

Ajax heeft in de Klassieker een belangrijke slag geslagen in de strijd om de landstitel. De Amsterdammers versloegen Feyenoord in de Kuip met 0-2 en sloegen een gat van drie punten ten opzichte van de aartsrivaal. Ajax is minimaal voor een paar uur weer koploper van de Eredivisie en zal met een schuin oog kijken naar RKC Waalwijk - PSV. FCUpdate.nl heeft vijf conclusies op een rij gezet na de 191ste editie van de Klassieker.

1. Senesi niet klaar voor de top

Feyenoord dacht lang goud in handen te hebben met Marcos Senesi, voor wie naar verluidt diverse clubs uit de Europese topcompetities in de markt zijn. De Argentijnse verdediger stond er echter niet op het moment dat de meeste scouts hem met aandacht zullen hebben bekeken. Nadat hij tegen FC Groningen al in de fout ging, was hij ook in de Klassieker de schlemiel. De linkspoot werkte de bal knullig achter zijn eigen doelman. Uiteindelijk werd het Feyenoord tegen het opvallend matige Ajax fataal. In de slotfase gooide Dusan Tadic het duel vanaf elf meter in het slot.

2. De eerste gele kaart was te vroeg

Natuurlijk: Dennis Higler is geen Bas Nijhuis en moet dat ook zeker niet worden. Maar bij een Klassieker horen soms overtredingen op het scherp van de snede – of daar overheen. En niet elke tik is ook meteen een gele kaart waard. In de eerste helft gingen vijf spelers op de bon, zonder dat het écht een harde wedstrijd was. Vermoedelijk zal Higler zelf in de pauze dat ook hebben ingezien, want in het tweede bedrijf was hij beduidend minder snel met het trekken van de gele prent. Een kaartenfestijn hoefde het wat hem betreft niet te worden, maar misschien is het beter om de eerste gele kaart wat later te geven – waar mogelijk. Uiteraard wil je de norm trekken op het veld, maar op deze manier hielden de spelers iets te veel in. Een leerpunt voor de in De Klassieker debuterende arbiter!

3. Feyenoord beteugelt Berghuis bijna helemaal

Hij was voorafgaand aan de wedstrijd met afstand de meest veelbesproken man: de jarige Steven Berghuis, die met Ajax terugkeerde bij de club die hij afgelopen zomer nog verliet. De linkspoot zal ongetwijfeld hebben gehoopt sportieve revanche te nemen na alle bedreigingen die hij de laatste maanden ontving, maar kon slechts zelden zijn stempel drukken op de wedstrijd. Eenmaal was hij echter van waarde bij de Amsterdammers, iets wat direct werd beloond. Na zijn dieptepass kon Dusan Tadic voorgeven en gleed Marcos Senesi de bal in eigen doel.

4. Kracht van de breedte

Ajax kon in de Kuip niet op volle oorlogssterkte aantreden. Noussair Mazraoui was niet fit genoeg, terwijl ook Lisandro Martínez al vroeg in de eerste helft gewisseld moest worden wegens een blessure. Het deed de bezoekers in defensief opzicht nauwelijks pijn. Omdat Jurriën Timber naar de rechtsbackpositie verhuisde, speelde Ajax met een uiteengevallen centrum. Perr Schuurs en de ingevallen linksback Nicolás Tagliafico ontpopten zich echter als waardige vervangers op bezoek in Rotterdam. Erik ten Hag zal zich na zondagmiddag nog een stuk gelukkiger prijzen met zijn brede selectie: ook Jurriën Timber meldde zich in de ziekenboeg, terwijl Ryan Gravenberch een kwartier voor tijd tevergeefs om een wissel smeekte.

5. Spektakel blijft uit in de Kuip

De fans waren tijdens de laatste edities van de Klassieker de grootste winnaars. In de laatste tien ontmoetingen tussen de rivalen werd er liefst 34 keer gescoord. De topclubs braken zondagmiddag met die doelpuntrijke trend. Zo negatief is dat ergens eigenlijk niet. Na jaren van Amsterdamse dominantie en een zeldzame uithaal van Feyenoord (6-2 in 2019), kan Feyenoord zich eindelijk weer meten met de regerend landskampioen. Niet alleen op het veld is dat zichtbaar: Feyenoord heeft de Amsterdammers nog altijd in het vizier op de ranglijst.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen