PSV heeft na bijzonder jaar reden tot optimisme én pessimisme

31 december 2021, 12:00

Het jaar zit erop in de Eredivisie. Ajax kroonde zich voor de 35ste keer tot landskampioen, in Europa werden de nodige coëfficiëntenpunten binnengeharkt en de drie promovendi presteerden boven verwachting. Er is meer dan genoeg om op terug te kijken. In deel XVII van onze cluboverzichten: PSV.

Rustig ontwaken uit de winterslaap was er niet bij voor PSV. De Eindhovenaren begonnen het jaar met een heuse toppermaand, waarin wedstrijden tegen Ajax, AZ en Feyenoord op het programma stonden. De oogst? Eén schamel puntje. Toen PSV de concurrentie in februari en maart weer trof, werden slechts twee punten veroverd. Bij lange na niet genoeg om Ajax bij te benen, maar net voldoende om de strijd om de tweede plaats te winnen. Tussendoor werd de ploeg van trainer Roger Schmidt in de zestiende finale van de Europa League uitgeschakeld door Olympiakos. Al met al een teleurstellende tweede seizoenshelft.

In de zomer werd afscheid genomen van onder meer Lars Unnerstall, Denzel Dumfries, Donyell Malen en Pablo Rosario. Daarnaast werd Mohamed Ihattaren, die zich in Eindhoven onmogelijk had gemaakt, voor een schijntje verkocht aan Juventus. Daar stond de komst van onder anderen Joël Drommel, Phillipp Mwene, André Ramalho, Davy Pröpper en Carlos Vinícius tegenover. Omdat PSV een ticket voor de tweede voorronde van de Champions League had veroverd, begon de voorbereiding op het nieuwe seizoen eind juni al. Een maand later ging het seizoen officieel van start.

De seizoensstart verliep boven verwachting. PSV bereikte op overtuigende wijze de play-offs van de Champions League door zowel Galatasaray als FC Midtjylland weg te blazen. Dat de ploeg van Schmidt al vroeg in het seizoen in topvorm verkeerde, bleek wel toen de Eindhovenaren het begin augustus in de strijd om de Johan Cruijff Schaal opnamen tegen Ajax. In het hol van de leeuw won PSV met liefst 0-4, waarmee ten koste van de grote rivaal de eerste prijs van het seizoen werd binnengehaald. Dat de Eindhovense club zich vervolgens niet wist te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, was in sportief en financieel opzicht een flinke tegenvaller.

Ondanks het mislopen van Champions League-voetbal, was het verwachtingspatroon bij de competitiestart heel hoog. Enerzijds heeft PSV de afgelopen maanden niet aan de hoge verwachtingen kunnen voldoen: de topwedstrijden tegen Feyenoord (0-4) en Ajax (5-0) werden met pijnlijke cijfers verloren, de club zakte af naar de Conference League en de kritiek op het wisselbeleid van Roger Schmidt hield aan. Anderzijds kroonden de Eindhovenaren zich mede dankzij een ontketende Ibrahim Sangaré tot winterkampioen, wat weinigen halverwege de eerste seizoenshelft hadden zien aankomen.

Lees ookDit is er nodig voor PSV om aansluiting met Ajax te houden 

Het hoogtepunt: winst Johan Cruijff Schaal

Een prijs winnen en ook nog eens de concurrent vernederen. PSV deed het begin augustus, toen het ten koste van Ajax beslag legde op de Johan Cruijff Schaal. In Amsterdam won de ploeg van Schmidt met liefst 0-4, mede dankzij een uitblinkende Noni Madueke. De Engelse aanvaller bleek ongrijpbaar voor de Amsterdamse defensie, scoorde binnen het halfuur tweemaal en legde daarmee de basis voor de fraaie overwinning. Het was voor PSV de twaalfde keer dat het de Johan Cruijff Schaal won en voor Schmidt zijn eerste prijs in Eindhovense dienst.

{image[351351][right-half][]}De beste aankoop: André Ramalho

Voor een bescheiden transfersom van 2,5 miljoen euro werd André Ramalho afgelopen zomer opgepikt bij Red Bull Salzburg. De Braziliaanse centrumverdediger heeft weinig tijd nodig gehad om zijn meerwaarde te bewijzen. Ramalho speelt bijna alles, is een onbetwiste basisspeler en droeg al een aantal keer de aanvoerdersband om de arm. Een uitstekende aankoop van technisch manager John de Jong.

De tegenvaller: Davy Pröpper

Hij werd met hoge verwachtingen teruggehaald, maar de rentree van Davy Pröpper valt vooralsnog behoorlijk tegen. Mede door blessureleed heeft de dertigjarige middenvelder dit seizoen amper 300 minuten in de Eredivisie gespeeld. Maar zelfs als Pröpper fit is, hoeft hij niet te rekenen op een basisplaats. En dat is toch een flinke tegenvaller voor de ervaren middenvelder, die niet eens zo heel lang geleden nog basisspeler bij het Nederlands elftal was.

{image[351348][left-half][]}De doorbraak van: Ibrahim Sangaré

De kritiek op Ibrahim Sangaré is binnen no-time verstomd. Waar tot voor kort vooral het veelvuldige balverlies van de Ivoriaanse middenvelder opviel, laat hij de laatste maanden zien wat hij allemaal in zijn mars heeft. Sangaré zit met zijn lange benen overal tussen en blijkt ook aan de bal meer te kunnen dan hij vorig seizoen liet zien. Niet voor niets werd hij een keer gekozen tot de beste speler van de maand in de Eredivisie. In Eindhoven balen ze stiekem dat de Afrika Cup doorgaat, want daardoor mist Sangaré de nodige clubwedstrijden.

Eredivisie-cijfers

Duels: 38

Zeges: 25

Gelijke spelen: 7

Nederlagen: 6

Doelcijfers: 87 (voor), 48 (tegen)

Grootste zege: PSV - FC Twente 3-0 (6 februari), PSV - Heracles Almelo 3-0 (4 april), PSV - SC Cambuur 4-1 (21 augustus), PSV - FC Groningen 5-2 (28 augustus), AZ - PSV 0-3 (11 september), PSV - FC Twente 5-2 (30 oktober), Fortuna Sittard - PSV 1-4 (7 november), PSV - FC Utrecht 4-1 (4 december), RKC Waalwijk - PSV (19 december)

Grootste nederlaag: Ajax - PSV 5-0 (24 oktober)

Topscorer: Donyell Malen, Eran Zahavi (12)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen