AZ zet supersterke serie voort en krijgt topclubs weer in het vizier

21 december 2021, 23:04   Bijgewerkt: 21 december 2021, 23:44

FC Groningen leek dinsdagavond lang op weg naar een stunt tegen AZ. De ploeg van Danny Buijs moest in Alkmaar al na vier minuten verder met tien, maar hield desondanks lang stand. Een prachtige treffer van Jesper Karlsson gooide echter roet in het eten voor de bezoekers: 1-0. De Zweed bezorgde zijn ploeg de zevende overwinning in december. De Alkmaarders kunnen dus met een goed gevoel toewerken naar de tweede seizoenshelft.

Er staat al weken geen maat op AZ. De Alkmaarders gingen op 7 november voor het laatst onderuit in de competitie, plaatsten zich als groepswinnaar voor de achtste finales van de UEFA Conference League en verzekerden zich ook van een ticket voor de achtste finales van de TOTO KNVB Beker. Na een moeizame start, waarin het vertrek van sterkhouders Teun Koopmeiners, Calvin Stengs en Myron Boadu moest worden opgevangen, heeft Pascal Jansen het dus goed voor elkaar.

Buijs zijn plannen konden dus al vroeg de prullenbak in. Zeker nadat Yukinari Sugawara op aangeven van Jesper Karlsson de score opende. Maar gelukkig voor FC Groningen ging dat feestje niet door. Scheidsrechter Marten van den Kerkhof keurde de Alkmaarse treffer na ingrijpen van de VAR af wegens buitenspel. Een vroeg doelpunt had het natuurlijk een stuk makkelijker gemaakt voor AZ. Voetballen tegen tien hoeft namelijk niet altijd een voordeel te zijn. Dat bewees zich ook in Alkmaar. De thuisploeg had het meeste balbezit, maar wist zich daar eigenlijk geen raad mee. FC Groningen trok een muur op en die hield zich in de eerste helft eigenlijk zonder al te veel moeite staande.

AZ probeerde zich met zorgvuldig combinatiespel door de hechte Groningse defensie heen te wurmen, maar dat was dinsdagavond niet de weg naar succes. Dat begon Karlsson na ruim 65 minuten door te krijgen. De Zweed probeerde het daarom maar eens van afstand en dat deed hij voortreffelijk. Leeuwenburg had geen antwoord op de kanonskogel van Karlsson, die AZ de bevrijdende 1-0 voorsprong bezorgde. Een harde klap voor FC Groningen, dat met tien man lang op weg leek naar een goed resultaat. De ploeg van Buijs gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Via Damil Dankerlui kreeg ze zelfs nog een uitstekende mogelijkheid op de 1-1, maar Peter Vindahl voorkwam de gelijkmaker.

Dichter bij een treffer kwam FC Groningen niet meer. AZ trok de 1-0 over de streep en sluit het kalenderjaar 2021 daarmee goed af. De Alkmaarders passeren FC Twente, dat woensdag in actie komt tegen FC Utrecht, op de ranglijst en worden de nieuwe nummer vijf. FC Groningen blijft de nummer twaalf.

Opstellingen en beoordelingen:

AZ: Peter Vindahl 6.5, Aslak Witry 5.5 (53. Yusuf Barasi 6), Pantelis Hatzidiakos 6 (46. Sam Beukema 6), Bruno Martins Indi 6, Owen Wijndal 6 (83. Zakaria Aboukhlal -), Dani de Wit 6, Jordy Clasie 6, Tijjani Reijnders 6, Yukinari Sugawara 6.5, Albert Gudmundsson 6, Jesper Karlsson 7

FC Groningen: Peter Leeuwenburgh 6, Mike te Wierik 6, Neraysho Kasanwirjo -, Bart van Hintum 6 (83. Marin Sverko -), Bjorn Meijer 6, Daniël van Kaam 6 (69. Wessel Dammers 6), Laros Duarte 6 (83. Cyril Ngonge -), Tomas Suslov 6, Michael de Leeuw 6 (69. Romano Postema), Paulos Abraham - (11. Damil Dankerlui 6), Jörgen Strand Larsen 6

Man of the match: Jesper Karlsson

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen