Ophef over record dat Ajax-aanvoerder Tadic overnam van Messi

23 december 2021, 17:05

Ajax-aanvoerder Dusan Tadic (33) heeft een bijzonder record uit de boeken geschoten. De buitenspeler van de Amsterdammers kwam in het kalenderjaar 2021 tot liefst 37 (!) assists en dat is een all time record. Nooit eerder gaf een speler zovaak een succesvolle eindpass binnen de 365 dagen van een jaar in de grote competities van Europa.

Dat record neemt hij over van Lionel Messi, die in 2011 namens FC Barcelona tot 36 assists kwam voor club en land. De Serviër had het record al voor de Eredivisiewedstrijd tegen Fortuna Sittard in handen, maar slaagde er woensdagavond tegen de Limburgers niet meer in om nog een extra succesvolle assist te geven. Vorig jaar kwam de Ajacied tot 34 eindpasses en stond toen als nummer drie op de eervolle ranglijst.

Ophef: 35 of 37?

Daarin worden Tadic en Messi achtervolgd door Mesut Özil (32 in 2021) en Thierry Henry (31 in 2013), al gaf de kleine Argentijn in Catalonië in 2016 ook liefst 31 succesvolle eindpasses. Wel is er een beetje ophef over het 'record', want twee assists zouden mogelijk uit oefenwedstrijden komen. Volgens sommige tellingen komt hij namelijk slechts uit op 35 assists.

De verdeling van Tadic's assists was volgens data-journalist Bart Frouws als volgt: 25 assists in de Eredivisie, 6 in de WK-kwalificatie namens Servië, 2 in de Europa League, 1 in de Champions League en KNVB Beker. Volgens andere tellingen had hij er één meer in de Eredivisie en de Europa League. Zelf heeft Ajax het record in elk geval wel gedeeld via de sociale kanalen: maar hoeveel het er echt waren?

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen