Matig PSV als koploper en Herbstmeister 2022 in na simpele zege

23 december 2021, 20:44   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

PSV gaat de winterstop in als koploper én Herbstmeister. In haar laatste thuiswedstrijd van 2021 waren de Eindhovenaren een maatje te groot voor Go Ahead Eagles. Phillipp Mwene en Cody Gakpo waren trefzeker voor de ploeg van Roger Schmidt in een verder belabberd duel: 2-0. Formeel was het op de helft (afgelopen weekend) al winterkampioen, maar nu als ook koploper aan het kerstmaal. 

Voor Go Ahead Eagles eindigde het jaar 2021 met een uitwedstrijd tegen PSV. Toevalligerwijs begon het jaar ook in Eindhoven. Alleen toen speelde de ploeg uit Deventer namelijk nog in de Eerste Divisie tegen het beloftenteam van PSV. In die tussentijd is er ongelofelijk veel gebeurd bij Go Ahead. Zo promoveerden de rood-gelen op een zenuwslopende laatste speeldag van de Keuken Kampioen Divisie naar de Eredivisie. Bijna drie maanden bivakkeerde De Graafschap op de tweede plaats achter het ongenaakbare SC Cambuur, maar De Superboeren verslapte in de eindfase van de competitie waardoor Go Ahead alsnog promoveerde. Dat kwam voornamelijk door de bizarre eindsprint van de ploeg van Kees van Wonderen. 

Die goede lijn heeft Van Wonderen ook doorgetrokken naar de Eredivisie, waardoor Go Ahead de middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie heeft ingeruild voor die van de Eredivisie. In de eerdere confrontatie met PSV (1-2) in september prezen vele analisten hoe snel het team van Van Wonderen zich had aangepast aan het niveau. Donderdagavond werd het kalenderjaar ook in een leeg Philips Stadion afgesloten, maar de Supportersvereniging van PSV wist daarentegen wel een prachtige actie neer te zetten. Net als vorig jaar konden fans van PSV die een dierbare zijn verloren, steun wilden bieden aan mede-supporters of een baken van licht en hoop wilden maken in deze vervelende tijden, een candlebag laten aansteken. Ook de supporters van Go Ahead konden zich aanmelden voor de actie.

Na de prachtige lichtactie begonnen PSV en Go Ahead aan hun laatste wedstrijd van dit kalenderjaar. Oefenmeester Van Wonderen deed dat zoals gebruikelijk tegen de traditionele top-drie met een 5-3-2 formatie. Trainer Roger Schmidt moest even puzzelen, maar had ook zijn basiself tegen Go Ahead gevonden. Het gehavende PSV zag eerder deze week Ritsu Doan en Bruma uitvallen, zij werden logischerwijs vervangen door Yorbe Vertessen en Carlos Vinícius.

De thuisploeg begon voortvarend aan het duel en kwam na een kleine tien minuten al op voorsprong. Na slordig balverlies van rechtsback Boyd Lucassen kwam de bal uiteindelijk terecht bij collega-rechtsback Mwene. De PSV'er trok naar binnen en schoot de bal met zijn linker in de verre hoek. Een knappe goal van de Oostenrijker, die alweer zijn derde goal maakte in zijn laatste drie duels voor PSV. Mwene is nu zelfs de eerste verdediger die in drie opeenvolgende Eredivisiewedstrijden scoort voor PSV sinds Ronald Koeman in 1989.

Door de 2-0 overwinning mag PSV zich winterkampioen noemen van het seizoen 2021/22. De laatste keer dat PSV tijdens de jaarwisseling lijstaanvoerder was, was in het seizoen 2018/19. Ajax sloot dat seizoen af als kampioen.

Opstellingen en beoordelingen:*

PSV: Joël Drommel 6, Phillipp Mwene 7, André Ramalho 6 (30. Armando Obispo 5), Olivier Boscagli 6, Mauro Junior 6,5 (90. Phillip Max –); Ibrahim Sangaré 6,5, Erick Gutiérrez 4; Mario Götze 4 (90. Richard Ledezma –), Yorbe Vertessen 5 (75. Marco van Ginkel –), Cody Gakpo 7,5; Vinícius 5 (75. Maximiliano Romero –) .

Go Ahead Eagles: Warner Hahn 7; Joris Kramer 4,5, Bas Kuipers 5 (85. Francis Ross –), Boyd Lucassen 5, Jay Idzes 5, Gerrit Nauber 6; Ragnar Oratmangoen 5 (46. Ogechika Heil 5), Luuk Brouwers 5,5 (87. Turan Tuzlacik –), Philippe Rommens 5; Giannis-Fivos Botos 5 (46. Isac Lidberg 6), Inigo Cordoba 5 (71. Justin Bakker –).

Man of the Match: Cody Gakpo

*spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen