Go Ahead Eagles toont zich na promotie waardige Eredivisieploeg

25 december 2021, 19:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2021 zitten erop. Sportief was het ondanks de coronacrisis een fijner sportjaar dan het vorige, met Ajax als kampioen en bekerwinnaar, maar PSV als nieuwe herbstmeister. Bij elke club in Nederland gebeurde er genoeg en FCUpdate.nl maakt de balans op. In deel II: Go Ahead Eagles.

Het was een absoluut absurde laatste speeldag van het Keuken Kampioen Divisie-seizoen 2020/21. Terwijl Go Ahead Eagles al met 0-1 had gewonnen van Excelsior, keek de spelersgroep vanaf het veld vol spanning toe of Helmond Sport de nul zou houden tegen De Graafschap. Na de laatste van de vele enorme kansen voor de Doetinchemmers klonk eindelijk het bevrijdende fluitsignaal: niet De Graafschap, maar Go Ahead Eagles was gepromoveerd naar de Eredivisie.

De Graafschap had het weliswaar zelf vergooid, maar de promotie was een meer dan verdiende beloning voor het sterke seizoen van Go Ahead. Na een wat wisselvallige seizoensstart kreeg trainer Kees van Wonderen het op de rit en na de jaarwisseling werd een geweldige klim op de ranglijst ingezet. Niet in de laatste plaats kwam dat door de uiterst stabiele defensie. Het zou doelman Jay Gorter en verdediger Sam Beukema de zomer erop mooie transfers opleveren naar respectievelijk Ajax en AZ.

De twee talenten waren bepaald niet de enige spelers die niet met hun club mee zouden promoveren. In de zomer dan ook een flinke klus te wachten met het neerzetten van een Eredivisiewaardig elftal. Daar ging Go Ahead creatief mee om. Zo werden naast de transfervrije Warner Hahn en enkele spelers uit de Nederlandse competities ook minder bekende namen aangetrokken, zoals de Duitse centrumverdediger Gerrit Nauber en het Spaanse duo Marc Cardona en Iñigo Córdoba.

In de Eredivisie laat Van Wonderen met die ploeg zien dat de promotie geen incident was. Met onder meer een knappe elfde plek op de ranglijst en een gelijkspel tegen Ajax is Go Ahead een Eredivisiewaardige ploeg gebleken. Een smetje daarop is wel het nieuws van deze week dat Van Wonderen na dit seizoen op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. Tot die tijd ligt de focus nog volledig op zijn huidige klus, handhaving veiligstellen, en vooralsnog lijkt het erop dat ook zijn opvolger met Go Ahead Eredivisievoetbal zal gaan spelen. 

Het hoogtepunt: Promotie naar de Eredivisie

https://twitter.com/ESPNnl/status/1392589244263280640

De beste aankoop: Iñigo Córdoba

Hij kwam als onbekende smaakmaker van Athletic Bilbao, maar groeide al snel uit tot dé smaakmaker van Go Ahead Eagles. Córdoba liet in Deventer schitterende dingen zien, is doelgericht en kan op alle plekken voorin uit de voeten. Daarmee is de Bask clubtopscorer met zes treffers (plus één in de beker), meer dan hij er in 96 wedstrijden voor Bilbao maakte (twee). Voor alle partijen is zijn huurtransfer dus een schot in de roos gebleken. Daarbij konden de supporters worden gerustgesteld: ondanks enkele geruchten is er geen sprake van een ontsnappingsclausule. Men kan dus nog zeker zestien wedstrijden genieten van Córdoba in het rood-geel. 

{image[351231][left-half][]}De tegenvaller: afscheid Van Wonderen

Kees van Wonderen had het niet beter kunnen doen als trainer van Go Ahead Eagles. Hij loodste de ploeg naar de Eredivisie en ligt op koers daar ook te handhaven. Een flinke aderlating is het dus dat hij er vlak voor de kerst voor koos om zijn aflopende contract niet te verlengen. "Zoals voetballers soms toe zijn aan een nieuwe uitdaging, een nieuw avontuur, ben ik dat komende zomer ook", luidde zijn logische uitleg. Voorlopig heeft hij nog een doel: ook in de tweede seizoenshelft niet in een degradatiestrijd terecht komen. Het is te hopen dat Van Wonderen en zijn ploeg daarin slagen en zo voor een mooi afscheid kunnen zorgen. 

De doorbraak van: Jay Gorter

Toegegeven, hij was ook in 2020 al eerste keeper en debuteerde zelfs al in 2019. Toch was dit wel het jaar waarin de Nederlandse voetbalwereld Jay Gorter leerde kennen als 'clean sheet-koning'. Met slechts 25 tegentreffers was hij met afstand de minst gepasseerde doelman van de Keuken Kampioen Divisie, waarmee hij een belangrijke bijdrage leverde aan de promotie naar de Eredivisie. Het leverde hem zelfs een overstap naar Ajax op. Van een doorbraak mogen we dus zeker wel spreken.

Eredivisie-cijfers

Duels: 18

Zeges: 6

Gelijke spelen: 3

Nederlagen: 9

Doelcijfers: 19 voor, 29 tegen

Grootste zege: Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 4-2 (16 oktober), Go Ahead Eagles - Sparta 2-0 (28 augustus)

Grootste nederlaag: AZ - Go Ahead Eagles 5-0 (26 september)

Topscorer: Iñigo Córdoba (6 goals)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen