Real Madrid doet Barcelona ondanks goal Luuk de Jong weer pijn

12 januari 2022, 23:13

Real Madrid heeft zich woensdagavond ten koste van FC Barcelona geplaatst voor de finale van de Spaanse Super Cup. Federico Valverde groeide in de verlenging uit tot matchwinner (2-3). In de finale neemt de club uit de Spaanse hoofdstad het op tegen de winnaar van Athletic Bilbao tegen Atlético Madrid.

Barcelona begon met twee Nederlanders in de basis aan de wedstrijd tegen de aartsrivaal. Frenkie de Jong keerde terug in het elftal nadat hij door een blessure het duel met Granada miste. Luuk de Jong, die in de laatste twee competitiewedstrijden trefzeker was, verscheen eveneens aan de aftrap. Hij kreeg de voorkeur boven Memphis Depay, die na een maand blessureleed nog niet helemaal wedstrijdfit was.

Real Madrid trok in de openingsfase het initiatief naar zich toe. Na een paar speldenprikjes te hebben uitgedeeld, kwam de ploeg van trainer Carlo Ancelotti halverwege de eerste helft op voorsprong. Vinícius Júnior werd na balverlies van Sergio Busquets gelanceerd door Karim Benzema en zowel Ronald Araújo als Marc-André ter Stegen kon de Braziliaanse aanvaller niet van scoren afhouden.

Na de 0-1 van Vinícius beet Barcelona wat meer van zich af. Dat leidde tot kopkansen voor Luuk de Jong, die de afgelopen week is bedolven onder complimenten. Met meer geluk dan wijsheid tekende de voormalig aanvoerder van PSV voor de gelijkmaker. Niet met zijn hoofd, maar met zijn been. Na zwak verdedigen van Éder Militão stuiterde de bal via De Jong, de hand van Thibaut Courtois en de paal over de lijn.

Voor Frenkie de Jong zat de wedstrijd er halverwege op. Luuk de Jong werd twintig minuten na rust eveneens naar de kant gehaald door Xavi. Vanaf de bank zagen de Nederlanders hoe Real Madrid opnieuw op voorsprong kwam. Benzema, die even daarvoor de paal had geraakt, schoot van dichtbij raak op aangeven van Dani Carvajal. De gelijkmaker volgde nadat Memphis Depay en Ansu Fati binnen de lijnen waren gekomen. Laatstgenoemde kopte raak op aangeven van Jordi Alba.

In een verlenging die beide kanten op kon vallen, trok Real Madrid aan het langste eind. Een pijlsnelle Madrileense counter maakte het verschil. De Madrilenen sloegen na 97 minuten toe. Van de zes Real-spelers die in het strafschopgebied van Barcelona stonden, was Valverde degene die afdrukte. Barcelona probeerde nog wel voor de derde keer terug te komen, maar de 3-3 zat er niet in.

Zo heeft Barcelona ook de tweede ontmoeting met Real Madrid dit seizoen verloren. In oktober wonnen de Madrilenen met 1-2 in Camp Nou. Over iets meer dan twee maanden, op 20 maart, treffen de aartsrivalen elkaar opnieuw.