PEC Zwolle heeft geen last van corona en start 2022 uitstekend

14 januari 2022 – Het jaar 2022 kon niet beter beginnen voor PEC Zwolle. De hekkensluiter van de Eredivisie, vlak voor de herstart van de competitie getroffen door corona, versloeg Willem II met 2-0. Daarmee verdubbelde PEC meteen het aantal zeges, terwijl Willem II voor de negende keer op rij verloor. In een verder vrij matige wedstrijd was Thomas van den Belt de uitblinker. Hij schoot voor rust de 1-0 tegen de touwen en maakte na rust ook de tweede treffer. 

PEC Zwolle heeft geen last van corona en start 2022 uitstekend

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Voor beide clubs was een zege het enige wat telde vanavond in Zwolle. De thuisploeg, al maandenlang de rode lantaarndrager, kon het zich niet permitteren om in de eerste wedstrijd van 2022 meteen weer in het negatieve sentiment te komen. Willem II boekte al sinds september geen zege meer, en pakte in oktober het laatste punt. Daarna volgden acht nederlagen op rij. Daarom lieten supporters recentelijk hun ongenoegen blijken met teksten als 'afgelopen met dat gekut'. Er stond volgens hen niks anders op dan winnen bij de hekkensluiter. Anders zou Willem II flink voor lul staan, waren de niet mis te verstane teksten van de fans.

Richting die tweede zege van het seizoen leek PEC het meteen al zwaar te krijgen. Corona sloeg toe, de club verzocht de KNVB om uitstel, maar daar ging de voetbalbond niet in mee. Dus dacht trainer Dick Schreuder het te moeten doen met enkele spelers van Jong PEC Zwolle, maar ook daar testten veel spelers positief. Toch bracht hij uiteindelijk een eredivisiewaardig elftal op de been, met geen enkele speler uit de jeugd. Op de bank zaten wel enkele jongelingen naast spelers van het eerste, maar volgens Schreuder waren zij niet allemaal wedstrijdfit.

Hoe dan ook, PEC was in de eerste helft de ploeg die meer lef toonde en agressiever was. Tekenend daarvoor was de 1-0 na 26 minuten spelen: Derrick Köhn liet zich tot twee maal aftroeven bij het uitverdedigen, waardoor Bram van Polen er met de bal vandoor ging en voor kon geven op Van den Belt. Die zette Zwolle op een verdiende voorsprong. Vaker scoorde PEC niet, met name omdat aanwinst Oussama Darfalou naast kopte en Gervane Kastaneer na twee prima acties vergat uit te halen. Mustafa Saymak deed dat in de openingsminuten wel, maar keeper Timon Wellenreuther pakte zijn schot.

Willem II zette er in de eerste helft alleen een kopbal van Godfried Roemeratoe (over) tegenover. Om niet tegen een negende nederlaag op rij aan te lopen, moest er na rust dus wat gebeuren. Dan moest het vooral qua instelling anders: de beuk moest erin en meer risico mocht ook wel worden genomen. De Brabanders speelden enkel de lange bal richting Kwasi Wriedt, maar zo'n pass kwam vaak niet aan, waardoor de achtervolging weer moest worden ingezet.

Ondanks een wissel direct bij het uitkomen van de kleedkamers en twee wissels na een uur spelen, kon Willem II het tij niet keren. Het zat er gewoon niet in voor de Tricolores. Dat merkten de spelers op het veld ook, en Ché Nunnely uitte zijn frustratie door Saymak een schop te verkopen. Scheidsrechter Jeroen Manschot trok geel, Nunnely mocht nog wel blijven staan.

Naarmate de tijd verstreek, werd het meer hangen dan staan bij Nunnely en zijn teamgenoten. Zeker nadat Van den Belt met nog een minuut of twaalf op de klok de 2-0 maakte. Darfalou controleerde de bal knap tussen twee man in, gaf voor en Van den Belt kwam uitstekend in de bal. Hij knalde de 2-0 achter Wellenreuther en bepaalde daarmee de eindstand. Het aangeslagen Willem II, dat verloren over het veld liep, kwam zeker die klap niet meer te boven. Dus boekte PEC de tweede zege van het seizoen en heeft het de aansluiting met Fortuna Sittard en Sparta weer bijna te pakken.

Opstellingen en beoordelingen*

PEC Zwolle: Kostas Lamprou 6, Bram van Polen 7.5, Yuta Nakayama 7.5, Siemen Voet 6, Eliano Reijnders 6, Thomas van den Belt 8, Rico Strieder 6 (81. Kenneth Paal -), Mees de Wit 6, Mustafa Saymak 6.5 (81. Elikia Mbinga -), Oussama Darfalou 6.5, Gervane Kastaneer 6 (81. Daishawn Redan -).

Willem II: Timon Wellenreuther 5, Mats Köhlert 5, Emil Bergström 4, Nikos Michelis 4, Derrick Köhn 3 (60. Vincent Schippers 4.5), Pol Llonch 5 (76. Argyris Kampetsis -), Godfried Roemeratoe 5 (89. Dries Saddiki -), Ringo Meerveld 4 (46. Görkem Saglam 4.5), Ché Nunnely 4, Kwasi Wriedt 5, Max Svensson 4.5 (60. Elton Kabangu 5).

Man of the match: Thomas van den Belt
*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Eredivisie

gerelateerd