Twente vestigt zich in subtop door blunder Mous

15 januari 2022, 22:00

FC Twente heeft door een verschrikkelijke fout van Xavier Mous hun eerste wedstrijd van 2022 tegen Heerenveen in winst omgezet: 2-0. In een slordige wedstrijd creëerden de Tukkers weinig, maar toen de keeper van Heerenveen blunderde, profiteerde invaller Manfred Ugalde optimaal. In de slotfase verzilverde Ricky van Wolfswinkel ook nog een penalty, waarmee hij de wedstrijd in het slot gooide. Hiermee vestigt Twente zich in de subtop van de Eredivisie.

De thuisploeg sloot 2021 af met een uitstekende reeks van acht ongeslagen wedstrijden en kon met een zesde plaats tevreden zijn over de eerste seizoenshelft. Met slechts één punt achterstand op nummer vier Vitesse waren drie punten aan het begin van 2022 zeker welkom voor de Tukkers. De Friezen leden juist in hun laatste wedstrijd van het afgelopen jaar voor het eerst weer een nederlaag na zes ongeslagen wedstrijden. In deze wedstrijd moest Heerenveen het voor het eerst stellen zonder smaakmaker Joey Veerman, die naar PSV is verkast. Anas Tahiri is aangetrokken als zijn vervanger en begon gelijk in de basis.

Op de enerverende wedstrijd die de ploegen eerder dit seizoen speelden (uitslag: 2-3) leek het in de openingsfase van deze editie totaal niet. In het eerste kwart kon geen doelpoging opgeschreven worden. Daarna voerden de ploegen voorzichtig de dreiging op, wat resulteerde in kansjes over en weer. Anthony Musaba bezorgde de Twentse defensie veel problemen, maar echte grote mogelijkheden kon hij niet creëren. De Tukkers waren vooral gevaarlijk in de counter via Michel Vlap en Dimitris Limnios. Ondanks de opgevoerde druk, stond de brilstand nog op het bord in de rust.

Het tweede bedrijf begon met twee knullige fouten van jongeling Casper Staring, waar Filip Stevanovic tweemaal niet van kon profiteren. Wel zette Heerenveen deze druk voort, waardoor de Tukkers moeilijk tot voetballen kwamen. Lang had de ploeg het overwicht en zochten ze naar die eerste goal van de wedstrijd. Maar waar de tweede helft zo veelbelovend begon, doofde het toch weer uit in een slaapverwekkend potje schaken.

Keeper Mous leek echter ook in slaap gesukkeld, want ruim tien minuten voor tijd zorgde een verschrikkelijke blunder van hem voor een verrassende Twentse treffer. De doelman kreeg een doeltrap terug van Mees Hilgers en hield de bal vervolgens te lang vast. Invaller Ugalde reageerde door slim druk te zetten, waardoor het te laat was om de bal te verwerken. Zo kon Ugalde simpel binnenschieten en kwam de thuisploeg op voorsprong: 1-0.

Enkele minuten later werd de ellende nog groter voor de Friezen, toen Milan van Ewijk de doorgelopen Jayden Oosterwolde neerhaalde in de zestien, waardoor Ricky van Wolfswinkel mocht aantreden vanaf elf meter. Hij faalde niet, en zo zette hij de eindstand op het bord: 2-0. Hiermee sleepte Twente drie uiterst belangrijke punten binnen. Het leek er lang niet naar, maar door deze overwinning pakken de Tukkers de vijfde positie op de ranglijst. Zo draait het team van Ron Jans vol mee in de strijd om de Europese plekken.

Opstellingen en beoordelingen:*

FC Twente: Unnerstall 6; Troupee 6, Hilgers 5.5, Pröpper 5.5 (43. Pleguezuelo 6), Oosterwolde 5.5 (90+2. Smal -); Staring 5, Vlap 6 (73. Ugalde -), Bosch 6; Limnios 6.5 (90+2. Rots -), Van Wolfswinkel 6.5, Misidjan 6.5 (73. Cleonise -).

SC Heerenveen: Mous 4.5; Van Ewijk 5.5, Van Beek 6, Bakker 6, Kaib 5.5; Kongolo 6, Halilovic 5.5, Tahiri 6 (77. Dresevic -); Musaba 6.5, De Jong 6 (70. Veerman 6), Stevanovic 6 (70. Al Hajj 6).

Man of the Match: Manfred Ugalde

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.