Persoonlijke fout en gemiste kansen nekken Fortuna tegen AZ

16 januari 2022, 18:59

AZ is goed begonnen aan de tweede seizoenshelft. De ploeg van Pascal Jansen speelde op bezoek bij Fortuna Sittard zeker niet groots, maar won wel met 1-2. Doelpunten van Sam Beukema en Yukinari Sugawara zorgden ervoor dat de drie punten naar Alkmaar gaan. De Alkmaarders trekken de goede lijn dus door, terwijl voor Fortuna Sittard de problemen alleen maar toenemen.

Het was de thuisploeg die de eerste serieuze mogelijkheid van de wedstrijd kreeg. Zian Flemming mocht al na vier minuten aanleggen voor een vrije trap, net buiten de zestien. Flemming stuurde de bal richting de verre hoek, maar daar stond Peter Vindahl opgesteld om de vrije trap tot hoekschop te verwerken.

Wie dacht dat de Alkmaarders na dat doelpunt over de thuisploeg heen zouden walsen, kwam bedrogen uit. Ze hadden weliswaar het meest de bal, maar veel deden ze daar niet mee. De beste kansen waren zelfs voor Fortuna Sittard. Flemming kopte uit een hoekschop tegen de lat, terwijl Vindahl serieus redding moest brengen op een poging van Mats Seuntjes in de korte hoek. Het was in de slotfase van de eerste helft eigenlijk wachten op de gelijkmaker. Dat moest Fortuna Sittard hoop bieden voor de tweede helft, waarin AZ nog volop aan de bak moest om de voorsprong niet uit handen te geven.

Janssen dacht rustig uit te kunnen verdedigen, maar hij verslikte zich in Dani de Wit. De Wit gaf de bal vervolgens met een tikje mee aan Yukinari Sugawara, die oog in oog met Michael Verrips deed wat hij moest doen, namelijk afronden voor 0-2. Daarmee was de wedstrijd wel beslist. Althans, zo leek het. In de slotfase werd het echter toch nog spannend. Vindahl, die tot dan toe weinig te doen had, verslikte zich in een geplaatste bal van Ben Rienstra: 1-2. Invaller Tijjani Noslin kreeg meteen daarna de kans op de 2-2, maar hij raakte de bal volkomen verkeerd.

Zo bleef Fortuna Sittard niet voor het eerst dit seizoen teleurgesteld achter. Zowel voor als na de pauze kreeg de thuisploeg kansen, maar over het geheel te zien was het opnieuw niet goed genoeg. De problemen nemen daardoor toe in Sittard, terwijl AZ dichter en dichter in de buurt komt van nummer vier Feyenoord.

Opstellingen en beoordelingen:

Fortuna Sittard: Michael Verrips 6, Mickaël Tirpan 6, Martin Angha 6, Andreas Samaris 5.5 (46. Ivo Pinto 5.5), Roel Janssen 5 (75. Tijjani Noslin -), George Cox 6, Arianti Ferati 5 (62. Arianit Tekie 5.5), Deroy Duarte 6, Ben Rienstra 5, Mats Seuntjes 5.5, Zian Flemming 5.5

AZ: Peter Vindahl 6, Aslak Witry 6 (65. Hakon Evjen 6), Pantelis Hatzidiakos 6, Sam Beukema 7, Owen Wijndal 7, Fredrik Midtsjö 6, Dani de Wit 6, Jordy Clasie 6 (80. Tijjani Reijnders -), Yukinari Sugawara 7.5, Vangelis Pavlidis 6 (80. Albert Gudmundsson -), Jesper Karlsson 6

Man of the Match: Yukinari Sugawara