AZ schakelt dankzij Pavlidis bijzonder matig Twente uit

19 januari 2022 – AZ heeft woensdagavond de kwartfinale van de KNVB Beker bereikt door met 1-2 te winnen van een bijzonder matig FC Twente. Het had vrijwel de hele wedstrijd geen kind aan de Tukkers, die nog wel op voorsprong kwamen na een rake strafschop van Ricky van Wolfswinkel. Een eigen goal van Julio Pleguezuelo en een mooi doelpunt van Vangelis Pavlidis beslisten het bekertreffen uiteindelijk in Alkmaars voordeel.

AZ schakelt dankzij Pavlidis bijzonder matig Twente uit

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Met FC Twente – AZ stond er een fraai bekeraffiche op het programma. De Tukkers rekenden al af met de amateurs van SV O.S.S.'20 (2-0) en Feyenoord (2-1), terwijl AZ – dat de eerste ronde mocht overslaan vanwege de Europese campagne – in de tweede ronde weinig moeite had met Heracles Almelo: 4-1. In de competitie ontlopen FC Twente (zesde) en AZ (vijfde) elkaar nauwelijks; beide ploegen hebben een puntenaantal van 35 en bleven in de laatste acht duels ongeslagen.

Die onderlinge verhoudingen-  en statistieken waren in de eerste helft niet bepaald zichtbaar in de Grolsch Veste. AZ had verreweg het meeste balbezit, maar wist zich daar bij vlagen geen raad mee, terwijl Twente nauwelijks aan voetballen toekwam. De Tukkers waren de bal telkens razendsnel kwijt, oogde inspiratieloos en kreeg geen enkele kans in het eerste bedrijf.

De bezoekers kwamen op hun beurt niet verder dan een slap schot van Dani de Wit en een ongevaarlijke uithaal van Pavlidis. Zo leken beide ploegen af te stevenen op een bloedeloze 0-0 ruststand, ware het niet dat Jesper Karlsson voor een moment van opwinding zorgde. Na een lange bal van achteruit nam de Zweede het leer op zijn schoen, waarmee hij Lars Unnerstall verschalkte. De grensrechter verstoorde daarentegen het Alkmaarse feestje door te vlaggen voor buitenspel, maar het leek er sterk op dat de lange bal door niemand werd aangeraakt.

Twente-trainer Ron Jans had inmiddels genoeg gezien en bracht drie verse krachten in bij de start van de tweede helft: Daan Rots, Pleguezuelo en Manfred Ugalde. Het drietal zou vervolgens een rol spelen bij drie belangrijke momenten in de wedstrijd. Eerst vloerde Peter Vindahl Jensen – na een misverstand met de verdediging – Ugalde, waarna de bal op de stip ging. Van Wolfswinkel pakte het cadeautje vervolgens maar wat graag uit: 1-0. AZ leek wat aangeslagen en kwam vervolgens goed weg toen Daan Rots de bal op de paal krulde. Vervolgens was het de beurt aan Pleguezuelo die een Alkmaarse voorzet in eigen doel werkte: 1-1.

Na deze gebeurtenissen kwam de wedstrijd steeds vaster te zitten. Beide ploegen hadden moeite met het opzetten van een aanval en kwamen nauwelijks tot kansen. AZ drong in die fase nog het meest aan en kwam op voorsprong via Pavlidis, die - vanuit een steeds moeilijker wordende hoek – via de binnenkant van de paal raak schoot. Twente moest nu de aanval zoeken, iets wat eigenlijk de hele wedstrijd nog niet was gelukt. Ook nu slaagden de Tukkers daar niet in. AZ was via invaller Tijjanni Reijnders (puntertje naast) en Pavlidis (redding Unnerstall) nog dichtbij de 1-3, die uiteindelijk niet viel. De ploeg van Pascal Jansen gaat zaterdagavond in de koker voor de kwartfinales, waarin tot nu toe RKC Waalwijk, Vitesse, Go Ahead Eagles, NEC en NAC Breda aanwezig zijn.

Opstellingen en beoordelingen*
FC Twente
: Lars Unnerstall 6.5; Giovanni Troupée 5.5, Mees Hilgers 5.5 (46. Julio Pleguezuelo 5), Robin Pröpper 5.5, Gijs Smal 5.5; Michal Sadilek 5, Michel Vlap 5 (46. Manfred Ugalde 5.5), Jesse Bosch 5; Dimitris Limnios 5 (85. Vaclav Cerny -), Ricky van Wolfswinkel 6, Virgil Misidjan 5 (46. Daan Rots 5.5)

AZ: Peter Vindahl Jensen 5; Owen Wijndal 6.5, Sam Beukema 6, Jordy Clasie 6, Aslak Fonn Witry 6; Dani de Wit 6, Fredrik Midtsjö 6; Jesper Karlsson 6, Hakon Evjen 6 (85. Tijjanni Reijnders -), Yukinari Sugawara 6; Vangelis Pavlidis 7

Man of the match: Vangelis Pavlidis

*Spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Eredivisie

gerelateerd