Het begon aan de Krommedijk: de achtbaanloopbaan van Gosens

28 januari 2022, 10:55   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Glunderend van oor tot oor zette Robin Gosens (27) donderdag zijn krabbel onder een contract bij Internazionale. Vierenhalf jaar na zijn vertrek uit de Eredivisie, heeft de Duits international met Nederlandse roots de internationale top bereikt.

Hoewel Gosens van 2012 tot 2015 in Arnhem voetbalde bij Vitesse, maakte hij zijn eerste échte stappen in het profvoetbal aan de Krommedijk. Met FC Dordrecht flikte de linksback annex linkermiddenvelder in zijn eerste half jaar het voor onmogelijk geachte: promotie naar de Eredivisie.

Heracles

Het was uiteindelijk Heracles Almelo dat Gosens inlijfde. In Overijssel kende het jeugdproduct van Vitesse weinig moeite om zich aan te passen. Bij de ploeg uit Almelo was hij een bepalende factor bij de aanvallend ingestelde ploeg met Wout Weghorst als eindstation. In twee seizoenen schopte hij het tot zestig duels en proefde hij voor het eerst aan Europees voetbal. Hoewel Gosens bij het Nederlandse publiek niet bepaald werd erkend als één van de toptalenten of bepalende spelers, wist hij ook in Almelo de interesse te wekken van grotere clubs.

Ondanks de interesse van enkele subtoppers uit de Eredivisie, besloot Gosens zijn loopbaan voort te zetten in Italië. Bij een club die misschien een soortgelijke opmars maakte als Gosens zelf: Atalanta Bergamo. De blauw-zwarten speelden eigenlijk al jaren niet echt meer een rol van betekenis in de Serie A, maar waren het seizoen ervoor tegen alle verwachtingen in op de vierde plaats geëindigd. En dus wachtte Gosens niet alleen een topcompetitie op nationaal gebied, maar ook een avontuur in de Champions League.

Startsein

Ook bij Atalanta speelde Gosens zich moeiteloos naar een belangrijke rol in het team. En met de club eindigde hij in vijf jaar niet lager dan zevende. Met Gosens gaf Atalanta het startsein voor de komst van meerdere spelers uit de Nederlandse competitie, waaronder Marten de Roon (sc Heerenveen), Hans Hateboer (FC Groningen) en het meest recente voorbeeld: Teun Koopmeiners (AZ). Ook Sam Lammers (PSV) speelde voor Atalanta.

Atalanta stond niet te springen om een vertrek van Gosens, die tot het einde van het seizoen gehuurd wordt door Internazionale. Een opmerkelijke constructie, die waarschijnlijk is opgezet omdat de Italiaanse landskampioen momenteel elke euro drie keer moet omdraaien. Het sprookje is pas compleet als Gosens zich ook in Milaan ontpopt tot een vaste basisspeler en hij een krabbel mag zetten onder een meerjarige verbintenis. Het wordt een pittige klus, maar het zou niet de eerste keer zijn dat hij verrast.

Statistieken:

FC Dordrecht (2013-2015)

Wedstrijden: 53

Doelpunten: 3

Assists: 2

Heracles Almelo (2015-2017)

Wedstrijden: 70

Doelpunten: 5

Assists: 7

Atalanta Bergamo (2017-2022)

Wedstrijden: 157

Doelpunten: 29

Assists: 21

Duitsland

Interlands: 13

Doelpunten: 2

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen