Druk op Van Bronckhorst neemt toe: "Twijfels beginnen te komen"

3 februari 2022, 13:01

Giovanni van Bronckhorst heeft zijn eerste serieuze tik te verwerken gekregen als trainer van Rangers FC. Sinds zijn aanstelling in november was hij aan een knappe ongeslagen reeks bezig, maar uitgerekend tegen aartsrivaal Celtic liep hij tegen zijn eerste, pijnlijke 3-0 nederlaag aan. FCUpdate.nl sprak met Nick McPheat, journalist namens BBC Scotland, over de Old Firm en het werk van Van Bronckhorst in Glasgow.

"Rangers werd simpelweg weggeblazen", concludeert McPheat een dag na de grootste wedstrijd van Schotland. Dat is opmerkelijk, zo stelt hij, omdat Rangers met grotendeels hetzelfde elftal in de afgelopen edities steevast te sterk was voor de rivaal. Liefst zes van de zeven voorgaande ontmoetingen werden gewonnen. De ander eindigde in een gelijkspel. "Celtic werd vanwege de huidige vorm en het thuisvoordeel dit keer wel als favoriet beschouwd, maar een afstraffing als gisteravond zag niemand aankomen. Dat is zorgwekkend voor Rangers."

Zorgen zijn er ook over trainer Van Bronckhorst. "Niet alleen het feit dat Celtic de nieuwe koploper is, maar ook de pijnlijke manier waarop, is hard aangekomen. Het is moeilijk voor te stellen dat dat onder voorganger Steven Gerrard ook was gebeurd. Na enkele teleurstellende wedstrijden was er al kritiek vanuit de achterban en dat is na gisteravond enorm toegenomen. Je kunt een Old Firm altijd verliezen, maar niet op deze manier. Dat zal Van Bronckhorst echter ook beseffen."

Tot de verloren derby was er nog weinig aan de hand voor de oud-Feyenoorder. Sinds zijn aanstelling was hij zelfs nog ongeslagen, al verbloemden die resultaten volgens McPheat wel veel. "In eerste instantie leek Van Bronckhorst Rangers leuker te laten voetballen, maar na een aantal wedstrijden blijkt dat hij er juist een meer negatieve speelstijl op nahoudt. Terugzakken bij een voorsprong, dat is niet hoe Rangers - of Celtic - hoort te spelen. Zelfs wanneer je wint, klinkt er dan kritiek van de supporters. Op dat punt is hij nu beland."

De verslaggever erkent wel dat het geen gemakkelijke opgave was om de succesvolle Gerrard op te volgen. "Hij en zijn staf hebben het fantastisch gedaan. Ze werden ongeslagen kampioen en boekten succes in Europa (twee keer achtste finale Europa League, red.), dat is lastig om te evenaren. Wel is het aan Van Bronckhorst om een speelwijze te creëren waarmee hij het maximale uit zijn elftal haalt. Dat lijkt nog niet te lukken. Gerrard speelde dusdanig anders, dat zijn opvolger misschien ook meer tijd nodig heeft. Maar die tijd krijg je bij Rangers simpelweg niet."

"Er zullen beslist nog geen fans zijn die hem weg willen, maar de twijfels beginnen wel te komen", stelt McPheat tot slot. "Dat klinkt natuurlijk vreemd, hij heeft pas één keer verloren. Maar het voetbal ziet er al langer niet goed uit en Rangers heeft met de resultaten ook vaak geluk gehad. Van Bronckhorst stapte in als koploper en kreeg deze winter nog enkele versterkingen (onder meer Aaron Ramsey van Juventus en Amad Diallo van Manchester United, red.). Als hij geen kampioen wordt, zal hij gezien worden als de trainer die het vergooid heeft. Dan zou hij wel eens in de problemen kunnen gaan komen."

Lees ook: Van Bronckhorst blijft geloven in landstitel na 'puinhoop'

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen