Finale Afrika Cup bekend, Onana pakt geen strafschop

3 februari 2022, 22:47   Bijgewerkt: 3 februari 2022, 23:01

De finale van de Afrika Cup is bekend: nadat Senegal zich woensdagavond ten koste van Burkina Faso plaatste voor de eindstrijd, is Egypte donderdagavond ten koste van gastland Kameroen uit de bus gekomen als opponent. Dat ging overigens niet makkelijk, want er waren strafschoppen nodig om het verschil te maken (0-0, 3-1 na strafschoppen).

De tweede halve finale paste in het beeld van de Afrika Cup: relatief weinig grote kansen, tegenvallend spel en vooral geen doelpunten. Kameroen was in de eerste helft het gevaarlijkst, maar in de tweede helft en in de verlening creëerde de ploeg van Andre Onana ontzettend weinig. De doelman van Ajax hield zijn ploeg na een enorme fout achterin nog wel knap op de been (zie onder).

Daardoor kwam het voor Egypte dit toernooi voor de derde keer op rij tot verlenging en uiteindelijk na een heel lange 120 minuten uiteindelijk ook tot strafschoppen. Daarbij koos aanvoerder Mohamed Salah er net als bij de eerste serie ervoor om als tweede te schieten. In de eerste reeks dit toernooi schoot Egypte alle vijf de strafschoppen raak, ditmaal had het zoveel popgingen niet eens nodig.

Want waar Onana telkens naar de verkeerde hoek werd gestuurd, misten Harold Moukoudi en Lea Siliki de tweede en derde strafschop van Kameroen na fraaie reddingen van Gabaski, waarna de vierde zelfs naastgeschoten werd. Een hoofdrol voor Onana zat er derhalve niet in: de Ajacied pakte geen enkele pingel. Egypte-bondscoach Carlos Queiroz vierde feest na het duel, maar zal de finale vanwege een rode kaart moeten winnen. Extra pikant: het duel tussen Liverpool-spelers Mané en Mohamed Salah is niet alleen de finale van de Afrika Cup, maar in maart ook de beslissende play-off om een WK-ticket.