Ajax deelt PSV tik uit: drie doelpuntenmakers met een verhaal

6 februari 2022, 18:41   Bijgewerkt: 6 februari 2022, 18:49

Ajax kende zondagmiddag weinig moeite met Heracles Almelo. De koploper won met 3-0 en profiteerde daardoor maximaal van de nederlaag van PSV. De drie doelpuntenmakers hadden allen hun eigen verhaal. Sébastien Haller liet direct weer van zich horen nadat zijn concurrent Brian Brobbey de show stal, Davy Klaassen klopte meteen weer op de deur bij zijn basisplaats en Kenneth Taylor maakt zijn eerste Eredivisietreffer uit zijn loopbaan.

Door het kostbare puntverlies van PSV wist Ajax voorafgaand aan het duel met Heracles Almelo dat er vandaag een enorme stap gezet kon worden in de strijd om de landstitel. Voorafgaand aan het duel was het lang de vraag of Lisandro Martinez en Edson Alvarez konden spelen, aangezien de twee basisspelers na de interlandperiode last hadden van fysieke klachten. Uiteindelijk bleken zowel Martínez en Alvarez fit genoeg om te starten, maar moest Ajax het doen zonder Ryan Gravenberch.  Daardoor ontstond er wel weer een kans voor Klaassen, die in de basis mocht starten. Haller keerde na zijn avontuur met Ivoorkust op de Afrika Cup weer terug in de basiself.

Uit een scherp aangesneden vrije trap tikte Klaassen de bal van heel dichtbij binnen: 1-0. Vervolgens bleven er ontzettend veel kansen ontstaan. Klaassen maakte na een geweldige pass van Steven Berghuis bijna zijn tweede, maar de middenvelder kon net niet bij de bal. Ook Noussair Mazraoui kreeg meerdere kansen, maar vond niet net zoals in de topper tegen PSV van twee weken geleden het net. Het kon daardoor wel een wonder worden genoemd dat Ajax met slechts een 1-0 voorsprong de kleedkamer op moest zoeken. Heracles kwam er in het eerste bedrijf totaal niet aan te pas tegen de formatie van Erik ten Hag – dat maar liefst 73 % procent balbezit had, maar werd met de minimale achterstand wel in leven gehouden door de Amsterdammers.

Vervolgens wisselde Erik ten Hag voor het eerst en hij zag dat zijn ploeg doordrukken. Heracles had helemaal niets in de melk te brokkelen in Amsterdam, waardoor de score opnieuw opliep. Taylor stond koud in het veld en kon recht op doelman Blaswich af. De jonge middenvelder aarzelde niet en maakte zijn eerste doelpunt in dienst van Ajax en zette daarmee de 3-0 op het scorebord.

Opstellingen en beoordelingen*

Ajax: Remko Pasveer 6,5, Noussair Mazraoui 7 (80. Devyne Rensch -), Jurriën Timber 7,5, Lisandro Martínez 7 (63. Perr Schuurs 6), Daley Blind 6 (71. Nicolas Tagliafico -), Edson Alvarez 6,5, Davy Klaassen 8, Steven Berghuis 8 (63. Kenneth Taylor 7) , Antony 7 (71. Danilo -), Sébastien Haller 7, Dusan Tadic 7,5

Heracles Almelo: Janis Blaswich 8, Navajo Bakboord 5 (84. Sven Sonnenberg -), Marco Rente 6, Mats Knoester 5, Giacomo Quagliata 6, Orestis Kiomourtzoglou 6, Lucas Schoofs 5, Luca de la Torre 5 (45. Sinan Bakis 5), Nikolai Laursen 5,5 (84. Adrian Szoke -), Bilal Basacikoglu 5, Kaj Sierhuis 5,5 (76. Elias Sierra -)

Man of the match: Steven Berghuis

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen