Knotsgekke avond voor KKD-top, Dallinga scoort ein-de-lijk weer

11 februari 2022, 21:59   Bijgewerkt: 11 februari 2022, 22:05

FC Volendam is samen met FC Eindhoven de enige ploeg uit de top-zes van de Eerste Divisie die vrijdagavond tot een overwinning kwam. De ploeg van Wim Jonk had het niet makkelijk in eigen huis tegen Jong AZ (2-1), maar kwam wel tot een zege – mede door een fraaie broedergoal. FC Emmen en De Graafschap speelden gelijk, terwijl Jong Ajax en ADO Den Haag verloren.

FC Volendam zal zich ondanks de mindere wedstrijd de grote winnaar van de speelronde worden, ondanks dat Mohamed Taabouni na een kwartier de gelijkmaker had gemaakt na het doelpunt van de broers Bilal Ould-Chikh en Walid Ould-Chikh. Meteen na de pauze zorgde Damon Mirani echter voor het winnende doelpunt. Al mocht hij keeper Filip Stankovic ook dankbaar zijn: hij stopte vlak voor tijd een pingel van Peer Koopmeiners en was nog een paar keer cruciaal reddend. Daarmee loopt Het Andere Oranje opnieuw uit op vrijwel alle achtervolgers, waardoor het inmiddels royaal op het promotieplekje staat.

Kijk terugUniek broederdoelpunt bij FC Volendam

De Graafschap – FC Dordrecht 2-2

Na een geweldige start kwam De Graafschap al binnen drie minuten op voorsprong via Sam Hendriks en dat had na tien minuten wel een 3-0 voorsprong kunnen zijn, maar de Superboeren lieten in de eerste helft de bezoekers in leven. En dat kwam ze ontzettend duur te staan door een uitblinkende Jacky Donkor. De invaller maakte in het tweede bedrijf beide doelpunten voor de KKD-laagvlieger, waarvan vooral de tweede van heel grote schoonheid was. Door een redding van verdediger Ruggero Mannes op de doellijn leek De Graafschap te verliezen, maar in blessuretijd maakte diezelfde Mannes een overtreding in de ogen van Joey Kooij. De arbiter gaf een zeer discutabele penalty, maar het cadeautje werd uitgepakt door opnieuw Hendriks.

{image[352690][right-half][]}Excelsior – Jong Ajax 6-2

Eerste Divisie-topscorer Thijs Dallinga stond heel 2022 nog droog en prompt won Excelsior geen wedstrijd meer. Maar met de eerste treffer van de Dallinga kwam er ook weer eens een zege. De spits zorgde na een half uur voor de gelijkmaker, al kwam die treffer uiteindelijk nog op naam van Ajax-verdediger Anass Salah-Eddin. Maar een paar minuten later was zijn eerste doelpunt dit kalenderjaar alsnog een feit en daarmee leidde hij een royale zege in van Excelsior. Uiteindelijk kwam ook zijn 27e competitietreffer nog op papier en dat is bijzonder knap, zeker in de wetenschap dat hij de vijf voorgaande duels niet had gescoord. En met zijn eerste treffer was ook de eerste zege van de Rotterdammers in dit kalenderjaar een feit!

ADO Den Haag – MVV 2-3

Een ongekende verrassing in de Hofstad, want Excelsior was niet de enige ploeg die de eerste zege van dit kalenderjaar boekte. Ook MVV boekte de eerste driepunter van dit jaar en in een wedstrijd met drie (!) zelfgemaakte doelpunten. De laatste keer dat dát lukte was op 5 september 2021. De laatste elf duels werden niet gewonnen door de Limburgers, die de laatste acht duels allemaal verloren en daarin slechts twee treffers produceerden. Vrijdagavond was het allemaal anders en de absolute hoofdrol was voor basisdebutant Toshio Lake, die tweemaal scoorde én een assist voor zijn rekening nam.