Feyenoord hijgt PSV in de nek na moeizame driepunter bij RKC

13 februari 2022, 16:30

Feyenoord heeft voor het eerst sinds 2011 weer de drie volle punten gepakt op bezoek bij RKC Waalwijk (0-2). Een wedstrijd vol slordigheden werd gewonnen door treffers van Orkun Kökcü en Jorrit Hendrix, maar achteraf mogen de Rotterdammers vooral de goalies bedanken: Etienne Vaessen voor het cadeautje en Justin Bijlow voor zijn reddingen.

"We zijn gewaarschuwd voor RKC", waren de woorden van Feyenoordtrainer Arne Slot tijdens de persconferentie voor de wedstrijd van deze middag. RKC-uit is voor Feyenoord traditiegetrouw een lastige wedstrijd. Dat werd ook duidelijk in het spelbeeld van de eerste helft. Feyenoord had het balbezit en RKC groef zichzelf in. Met een paar omschakelingen was de thuisploeg de gevaarlijkste ploeg en leek Feyenoord de kleedkamers op te zoeken zonder ook maar een keer op doel te hebben geschoten.

Feyenoord ging zodoende met een 0-1 voorsprong op zak de rust in, waardoor de tweede helft iets soepeler verliep voor De Trots van Zuid. RKC ging wat verder naar voren spelen en dat leverde meer ruimte op voor Feyenoord. In de eerste minuten van de tweede helft had Feyenoord dan ook al meer kansen bij elkaar gespeeld dan in de gehele eerste helft. Qua afronding kon het alleen nog wel beter. Slot besloot uiteindelijk om zijn twee topscorers naar de kant te halen en probeerde met Cyriel Dessers en Jens Toornstra de slordigheid wat uit het spel te halen.

Deze bleken uiteindelijk niet meer nodig te zijn, want nota bene Hendrix besliste de wedstrijd in de negentigste minuut. Ayman Azhil struikelde over zijn eigen benen en de middenvelder bleef kalm en schoot de 0-2 binnen. Met hangen en wurgen trokken de Rotterdammers de overwinning over de streep, maar zo blijven ze wel in de nek van PSV hijgen. RKC zal vooral teleurgesteld achterblijven, want er zat zeker meer in.

Opstellingen en beoordelingen*

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen 4, Jurien Gaari 5.5, Shawn Adewoye 6, Melle Meulensteen 5, Ahmed Touba 6, Luuk Wouters 5.5, Vurnon Anita 5.5 (81' Ilias Bel Hassani -), Yassin Oukili 6 (81' Ayman Azhil -), Saïd Bakari 5.5 (62' Richard van der Venne ), Jens Odgaard 6, Michiel Kramer 5.5 (72' Finn Stokkers -)

Feyenoord: Justin Bijlow 7.5, Lutsharel Geertruida 5.5 (85' Marcus Pedersen -), Gernot Trauner 6.5,  Marcos Senesi 7, Tyrell Malacia 5.5, Fredrik Aursnes 4, Guus Til 3.5 (67' Jens Toornstra 6), Orkun Kökcü 6.5, Alireza Jahanbakhsh 4, Bryan Linssen 5 (67' Cyriel Dessers ), Luis Sinisterra 6 (81' Jorrit Hendrix -).

Man of the Match: Justin Bijlow

*spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.