Ajax blijft door fraaie zege op koers voor twee bijzondere records

13 februari 2022, 18:39

Ajax heeft zondagmiddag overtuigend afgerekend met nummer vier FC Twente (5-0). Na een matige start werd na een half uur de juiste versnelling gevonden, waarin Davy Klaassen, Sébastien Haller (3x) en Robin Pröpper (eigen doelpunt) op het scoreformulier kwamen. Ondanks een gemiste penalty van Dusan Tadic liggen de Amsterdammers op schema om wat records te gaan breken in Nederland.

Want door de drie doelpunten staat de teller op het doelsaldo inmiddels op +64, wat op een positief saldo van +98 (!) zou neerkomen als het huidige gemiddelde wordt doorgezet. Dat wordt in dat geval een record, want het hoogste doelsaldo in een competitie is momenteel +90. Dat haalden de Amsterdammers in het seizoen 1997/98, terwijl door de achttiende clean sheet van dit seizoen het ook meer dan op schema van de minste tegentreffers van dertien (FC Twente, 1971/72) ligt – in het huidige gemiddelde komt het uit op nog geen acht goals.

Een tegengoal had Ajax overigens zeker wel kunnen incasseren, want in de beginfase hield FC Twente de rijen knap gesloten. En ondertussen loerde de ploeg van Ron Jans vooral op de counter, waar zij in de openingsfase wel een grote kans uit creëerden. Na een goede voorzet kwam Ricky van Wolfswinkel voor zijn man, maar de lepe spits kopte in de openingsfase op het aluminium. 

Daarna begonnen de Twentenaren meer mee te voetballen. Hoewel Ajax veel meer balbezit had (66% tegen 34%), was het voetbal dat door beide ploegen op de mat werd gelegd gelijkwaardig. Na verloop van tijd schroefde de thuisploeg het tempo echter op, waardoor FC Twente ver naar achteren werd gedwongen. De eerste Ajax-poging kwam na een goede aanval door de as van de voet van Tadic, waarna 'Mister 1-0' Klaassen enkele minuten later het openingsdoelpunt maakte. Nadat een corner goed werd doorgekopt en de Lars Unnerstall mistastte, stond de 28-jarige middenvelder op de perfecte plek om de bal in het doel te werken.

Toch mocht er een Twente-speler een doelpunt aantekenen: helaas voor de Tukkers was dit wel een eigen doelpunt. Na een goede combinatie tussen de ingevallen Gravenberch (hij begon na zijn coronabesmetting op de bank) en Berghuis bracht laatstgenoemde de bal goed voor, waarna Robin Pröpper de bal met veel Ajacieden in zijn rug achter zijn eigen doelman werkte. Het leed voor FC Twente werd daarna zelfs nog erger, toen Haller na een goede voorzet van Antony voor de 4-0 tekende en kort voor tijd zelfs de 5-0 binnenschoot. Ajax boekt zo een comfortabele overwinning, terwijl FC Twente een plaatsje zakt.

Opstellingen en beoordelingen*

Ajax: Remko Pasveer 6,5; Daley Blind 6,5 (80. Nicolas Tagliafico -), Lisandro Martínez 7, Jurriën Timber 6,5, Noussair Mazraoui 6,5; Steven Berghuis 7,5 (86. Mohammed Kudus -), Edson Álvarez 7, Davy Klaassen 6,5 (64. Ryan Gravenberch 6,5); Dusan Tadic 6, Sébastien Haller 8, Antony 6,5 (86. Danilo -).

FC Twente: Lars Unnerstall 7; Gijs Smal 4, Robin Pröpper 4,5, Mees Hilgers 4,5 (84. Max Bruns -) , Giovanni Troupée 4,5 ; Michal Sadílek 5,5, Jesse Bosch 5 (69. Michel Vlap 5), Ramiz Zerrouki 6; Dimitrios Limnios 5 (69. Virgil Misidjan 5), Ricky van Wolfswinkel 5 (69. Denilho Cleonise 5), Daan Rots 5 (69. Vaclav Cerny 5,5).

Man of the match: Sébastien Haller

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen