Transferweekje: Haaland, Mbappé en de opvolging van Schmidt

19 februari 2022, 12:00

De transfermarkt is weliswaar alweer een paar weken gesloten, maar in de wandelgangen wordt altijd gefluisterd. Wat staat ons de zomerse transferperiode te wachten? Een overzicht van de meest aannemelijke, terugkerende geruchten en verhalen van de afgelopen zeven dagen uit binnen- en buitenland.

PSG of Real Madrid voor Mbappé?

Kylian Mbappé stond deze week volop in de spotlights. Uitgerekend de 23-jarige aanvaller van Paris Saint-Germain besliste in blessuretijd de Champions League-kraker tegen Real Madrid (1-0). Uiteraard ging het na afloop van de wedstrijd in het Parc des Princes vooral over de toekomst van Mbappé. Wat doet hij na dit seizoen? Vertrekt hij naar Real Madrid of blijft hij toch bij Paris Saint-Germain? Mbappé heeft naar eigen zeggen de knoop nog niet doorgehakt. Daarmee spreekt hij de berichtgeving dat hij [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/396871/bild-pakt-uit-mbappe-persoonlijk-akkoord-met-real-madrid/,_blank,een akkoord met Real Madrid heeft bereikt] tegen. Volgens The Independent wil PSG alles uit de kast trekken om Mbappé langer aan boord te houden. De club uit de Franse hoofdstad is bereid om van de pijlsnelle aanvaller [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/397663/psg-wil-mbappe-houden-met-xxl-contract-bestbetaalde-speler-ooit/,_blank,de bestbetaalde speler ooit] te maken. Mbappé kan in Parijs 'veel meer' dan 600.000 euro en zelfs richting de 1,2 miljoen euro per week opstrijken. Bovendien zou hij circa 75 miljoen euro aan tekengeld tegemoet kunnen zien. Real Madrid biedt hem minder, maar ook daar kan hij een goed belegde boterham verdienen. Welke keuze Mbappé ook maakt: financieel gaat hij er flink op vooruit.

Links achterin Feyenoord

Hoe ziet de verdediging er volgend jaar uit bij Feyenoord? Vooral aan de linkerkant van de achterhoede zijn er wat vraagtekens. Marcos Senesi heeft in 2023 een aflopend contract en staat in de concrete belangstelling van AS Roma, terwijl ook Fiorentina belangstelling heeft. Dan is Tyrell Malacia de enige linkspoot in de selectie, waardoor het logisch is dat de clubleiding op zoek gaat naar een extra optie. Misschien is Ahmed Touba wel een goede optie. Volgens Foot Marcato hebben de Rotterdammers interesse in de centrale verdediger annex linksback van RKC Waalwijk, die wel op de scoutingslijstjes van meerdere clubs staat. En misschien moet er dan nóg wel een linkspoot bij achterin. Hoe ziet het er volgend jaar uit?

Opvolger Overmars moet aan de bak

Het nieuws rondom directeur voetbalzaken kwam bij Ajax uiteraard behoorlijk ongelegen, allereerst voor alle gemaakte slachtoffers. Maar sportief is het ook een behoorlijke aderlating voor de Amsterdammers. Want er moeten contracten worden verlengd. André Onana is al verloren en hetzelfde geldt voor Noussair Mazraoui. Volgens het Algemeen Dagblad zou het 'een wonder' zijn als Ryan Gravenberch wel bijtekent. Dan moet hij deze zomer voor een flink bedrag worden verkocht. En krijgt Danilo (2022 aflopende verbintenis) wel een nieuw contract? Hetzelfde geldt voor Remko Pasveer, Sean Klaiber, Daley Blind, Nicolás Tagliafico en Victor Jensen, die in 2023 gratis kunnen vertrekken. Ajax kan derhalve niet te lang wachten met het aanstellen van een nieuwe technisch eindverantwoordelijke.

Lees ook: 'Ajax wil Ryan Gravenberch voor 25 à 30 miljoen naar Bayern München laten gaan

Haaland: FC Barcelona versus Real Madrid

De toekomst van Erling Haaland lijkt steeds meer een race te worden tussen FC Barcelona en Real Madrid. Nadat hij eerder concreet werd genoemd bij Real Madrid, leken de laatste tijd de Catalanen de beste papieren te hebben. Volgens La Liga-preses Javier Tebas is dat echter complete nonsens. "In de huidige situatie kunnen ze Haaland nooit krijgen", zei de voorzitter over de suggestie dat de Noor naar Camp Nou kan verkassen. Diario AS meldt weliswaar dat FC Barcelona nog altijd er alles aan wil doen, maar vanuit Madrid hebben ze serieuze concurrentie gekregen. Zij zouden Haaland samen met Kylian Mbappé naar de hoofdstad van Spanje willen halen, zo meldde Ruhr Nachrichten eerder. Waar speelt de Noor volgend jaar?

Speculeren over opvolging Schmidt

Roger Schmidt maakte twee weken geleden bekend dat hij na dit seizoen vertrekt bij PSV. Sindsdien wordt er volop gespeculeerd over de opvolging van de 54-jarige Duitse trainer. Volgens het Eindhovens Dagblad wordt de naam van Ronald Koeman gefluisterd, terwijl Phillip Cocu steeds meer op de radar is komen te staan. Laatstgenoemde werd maandag gespot op De Herdgang, bij de wedstrijd van Jong PSV tegen Jong FC Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie. Een aantal dagen later was Cocu, tussen 2013 en 2018 hoofdtrainer van PSV, aanwezig bij de wedstrijd van het eerste elftal tegen Maccabi Tel Aviv in de tussenronde van de Conference League. Een teken aan de wand? Alsof dat nog niet genoeg was, maakte PSV deze week de terugkeer van Marcel Brands bekend. Brands, die Toon Gerbrands opvolgt als algemeen directeur, werkte eerder succesvol samen met Cocu. Eén en één is twee?

De eerste zomertransfers

Er is nog bijna een volledige seizoenshelft te spelen, maar de eerste zaken voor komende zomer zijn al gedaan. Zo maakte Go Ahead Eagles deze week de komst van Xander Blomme wereldkundig. De negentienjarige middenvelder komt over een aantal maanden over van Club Brugge. Heracles Almelo kondigde het vertrek van Janis Blaswich aan. De Duitse doelman maakt een mooie overstap, naar RB Leipzig. FC Twente heeft Sem Steijn (ADO Den Haag) zo goed als binnen, terwijl FC Utrecht met Taylor Booth (Bayern München) en Sparta Rotterdam met Mike Eerdhuijzen (FC Volendam) ook al zaken voor het nieuwe seizoen deden.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen