Volgend omkoopschandaal in België? Horloge-zaak uitgezocht

18 februari 2022, 20:47   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Komt er een volgend omkoopschandaal aan in België? Het bondsparket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft in elk geval een onderzoek ingesteld naar de landstitel die Anderlecht in 2014 won. Er kwamen deze week geluiden naar buiten dat de titel gekocht zou zijn en daarover moet duidelijkheid komen. 

Voormalig Standard Luik-voorzitter Roland Duchâtelet kwam deze week naar buiten met behoorlijk sterke aantijgingen. Hij bracht in het nieuws dat er spelers van Genk zijn omgekocht met rolexen. Het gaat om de duels in mei 2014, die beide werden gewonnen door Anderlecht (4-0 & 3-2), waardoor die club de Belgische landstitel greep. Anthony Vanden Borre (voormalig Anderlecht) zou de peperdure horloges hebben uitgedeeld, waarbij ook Ilombe Mboyo (voormalig AA Gent) betrokken zou zijn.

De aanklacht werd niet alleen gedaan door Duchâtelet, maar ondersteund door drie supporters van Standard Luik en voormalig Luik-spelers Jelle Van Damme en Paul-José Mpoku. De Belgische voetbalbond heeft aangegeven dat er een serieus onderzoek komt én dat de zaak niet is verjaard. Als de titel daadwerkelijk omgekocht blijkt, kan dat dus nog veel sportieve gevolgen hebben.

Lees ookOperatie Propere Handen deel IV: de rol van spelersmakelaars

Niet alleen het omkopen kan de club op een straf komen te staan. 'Het niet-naleven van deze meldingsplicht kan leiden tot disciplinaire sancties', staat er eveneens te lezen. Een uitspraak zal nog wel even op zich laten wachten, want de onderzoekscoördinator gaat de besproken duels allereerst eens onderzoeken.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen