PL: heldenrol voor Weghorst en Ziyech, ontsnapping Liverpool

19 februari 2022, 17:58

Hoewel Liverpool, Chelsea en Arsenal in actie kwamen, vonden de veranderingen op de ranglijst in de Premier League zaterdag vooral onderin plaatst. Donny van de Beek kon een nederlaag van zijn Everton niet voorkomen, maar Wout Weghorst was namens Burnley wel heel belangrijk. Dat gold ook voor Hakim Ziyech, die Chelsea in het spoor van het eveneens winnende Liverpool hield.

Liverpool - Norwich City 3-1

De thuiswedstrijd tegen laagvlieger Norwich City leverde Liverpool meer problemen op dan zou moeten. De eerste helft kwam het niet tot scoren en liet het tegelijkertijd wel enkele gevaarlijke uitbraken toe. Teemu Pukki was daaruit het dichtst bij, maar schoot voorlangs. Aan de andere kant dacht Virgil van Dijk wel 1-0 te maken, maar was er op het moment dat hij scoorde al gefloten voor buitenspel.

Liverpool was dus gewaarschuwd nadat het zonder doelpunten de rust in was gegaan. Toch kwam Norwich na rust na opnieuw een counter wél op een verrassende voorsprong. Joshua Sargent leek zich in eerste instantie nog vast te lopen, maar voormalig Vitesse-speler Milot Rashica perste er nog een schot uit, dat via het been van Joel Matip tot doelpunt werd gepromoveerd.

In het laatste halfuur kon Liverpool alles echter rechtzetten. Sadio Mané probeerde het deze week in het Champions League-duel tegen Inter al twee keer met een omhaal, maar was dit keer op dezelfde wijze wél succesvol. Met een prachtige bicycle kick zette hij zijn ploeg op gelijke hoogte. Al enkele minuten later was het Mo Salah die daar de 2-1 aan toevoegde en tien minuten voor tijd bepaalde winteraanwinst Luis Diaz de eindstand op 3-1.

Crystal Palace - Chelsea 0-1

De zege van Liverpool, dat zich steviger op plek twee nestelde, had nog meer waarde kunnen hebben bij nieuw puntverlies van Chelsea. Bijna liet het inderdaad twee dure punten liggen op bezoek bij nummer dertien Crystal Palace. Het was echter Hakim Ziyech die Chelsea uit een voorzet van Marcos Alonso toch nog wist te redden. Vlak voor de extra tijd inging schoot hij van dichtbij de enige treffer van de wedstrijd binnen. Het gat tussen kersverse wereldkampioen en Liverpool blijft dus zeven punten.

Brighton & Hove Albion - Burnley 0-3

Ook voor Wout Weghorst was een hoofdrol weggelegd tijdens de wedstrijd tussen Brighton & Hove Albion en zijn Burnley. Met een laatste plaats op de ranglijst ging Burnley zeker niet als favoriet het duel in, maar het was mede aan Weghorst te danken dat het uiteindelijk met een 0-3 zege het veld afstapte. In de 21e minuut schoot hij zijn ploeg van buiten de zestien op 0-1 en tegen het einde van de eerste helft gaf hij ook de assist op de tweede treffer. Na rust bracht Aaron Lennon de defensie van Joël Veltman de derde tegengoal toe. Door de drie punten en de nederlaag van Norwich is Burnley niet langer de hekkensluiter van de Premier League.