Ajax tankt tegen Willem II weinig vertrouwen richting Benfica

19 februari 2022, 20:40   Bijgewerkt: 19 februari 2022, 20:51

Ajax is goed weggekomen in Tilburg. De Amsterdammers speelden ver onder hun niveau en leken tegen Willem II niet verder te komen dan een 0-0 gelijkspel. Met kunst- en vliegwerk bleven de Tilburgers lang overeind, maar in de slotfase ging het toch nog mis voor Willem II. Jurriën Timber werkte de bal bij de tweede paal binnen en zorgde er zo voor dat Ajax inmiddels 26 uitwedstrijden ongeslagen is in de Eredivisie: 0-1.

Een halve week voor de Champions League-clash met Benfica wilde Ajax in de Eredivisie een volgende stap naar de titel zetten. De ploeg van Erik ten Hag trof het geplaagde Willem II als obstakel. De Tilburgers kennen een donkere periode. De ploeg van trainer Fred Grim won slechts één van zijn laatste vijftien Eredivisie-duels en verkeren daardoor in degradatienood. Maar in uitverkocht en sfeervol Koning Willem II Stadion hoopten de Brabanders zaterdagavond de boel weer op de rit te krijgen.

Bij Ajax heeft Davy Klaassen zich in de voorbije weken weer in de basis geknokt. De aanvallende middenvelder scoorde in de voorbije twee speelrondes zowel tegen Heracles Almelo als tegen FC Twente. Dat was voor Erik ten Hag ook de reden om geen wijzigingen in zijn elftal door te voeren. Ryan Gravenberch werd daardoor wederom naar de bank verwezen, waardoor Klaassen het middenveld vormde met Edson Álvarez en Steven Berghuis.

Vlak voor rust kwam Ajax toch nog in een kansrijke positie. Na een goede aanval kon Timber van net buiten het strafschopgebied uithalen. Het schot was hard, maar recht door het midden. Doelman Timon Wellenreuther kon daardoor fantastisch redding brengen.

Na de rust leek Ajax dan toch op voorsprong te komen. Dusan Tadic was weer eens betrokken bij een goal. Hij zette de aanval op, kreeg de bal terug van Klaassen en schoot hem met zijn rechterbeen bekeken in de rechterhoek. In de aanloop naar de goal stond Antony echter met een voet buitenspel. De lijntjes waren getrokken en dit was het oordeel van de videoscheidsrechter Edwin van de Graaf. Ajax moest opnieuw op jacht naar de openingsgoal.

Ajax won geen enkel duel van de laatste vijf Eredivisie-wedstrijden waarin de Amsterdammers niet scoorden voor rust. Dat wilde Ten Hag natuurlijk voorkomen en hij besloot daarom om aanvallend te wisselen. Hij haalde verdedigende middenvelder Alvarez eruit voor de aanvallend ingestelde Gravenberch.

Twintig minuten voor tijd liet 'Mister 1-0' de opgelegde mogelijkheid op de 1-0 liggen. Klaassen omspeelde doelman Wellenreuther, maar zag zijn inzet op de lijn gekeerd worden. Via de kluts kwam de bal bij de middenvelder, die te veel tijd nodig had.

Met kunst- en vliegwerk bleef Willem II lang overeind, maar tien minuten voor tijd wist Ajax alsnog het doelpunt te maken. En het was een goal die heel erg deed lijken op die van Tadic in Dortmund. Antony kwam met een indraaiende voorzet en Jurrien Timber frummelde de bal erin. Hoe? Daar zal hij zelf ook geen weet meer van hebben. De verdediger bleef daarna geblesseerd liggen, omdat hij tegen de paal botste.

Ajax bleef in de laatste vijf minuten makkelijk overeind en kon daardoor opgelucht adem halen. Voor trainer Erik ten Hag was de wedstrijd in Tilburg een speciale. De oefenmeester coachte tijdens Willem II – Ajax zijn 200e wedstrijd in alle competities als hoofdtrainer van Ajax. Van de eerste 199 wedstrijden leidde hij Ajax 149 keer naar een overwinning. De overwinning in Tilburg betekende de 150e overwinning van Ajax onder Erik ten Hag.

Opstellingen en beoordelingen*

Willem II: Wellenreuther 6,5; Owusu 6, Jenssen 6,5 (86. Saglam –), Dammers 6,5, Köhn 6; Saddiki 6 (86. Kampetsis –), Oosting 6,5, Crowley 5 (68. Roemeratoe 5); Nunnely 5,5 (68. Kabangu 5), Hornkamp 6, Svensson 5,5 (79. Bergstrom –).

Ajax: Pasveer 6,5; Mazraoui 6, Timber 7 (82. Schuurs –), Martínez 6,5, Blind 4,5; Klaassen 5 (72. Danilo –), Álvarez 5,5 (64. Gravenberch 5,5), Berghuis 5; Antony 5,5, Haller 5, Tadic 5.

Man of the match: Jurrien Timber

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen